Birhof: Nemačku brinu uspesi mladih Engleza

Reprezentacija 9. nov 201710:11 > 10:15
Podeli:
Boris Streubel Bongarts

Oliver Birhof, nekadašnji nemački reprezentativac sada direktor nemačke seniorske reprezentacije, kaže da su svi u Nemačkoj primetili napradak mladih selekcija Engleske i da ih to na neki način "brine".

Birhof kaže da je bilo nemoguće ne primetiti uspehe koje su na svetkoj sceni napravile engleske selekcije do 17 i do 20 godina, kao i igrači do 19 godina na Evropskom prvenstvu.

U petak će Engleska i Nemačka na Vembliju odigrati prijateljski meč, a Birhof kaže da Nemačka svakako ne spava na lovorikama velikog uspeha i da je u toku priprema otvaranja fudbalskog centra koji će biti „Harvard fudbala“.

„U Engleskoj, kao i u drugim zemljama, te stvari se dešavaju u ciklusima. Mi smo imali takav ciklus nakon Evropskog prvenstva 2000. Tada smo imali veoma uspešan period kakav je imala i Francuska nakon šampionata koji je održan u njihovoj zemlji. To vas nekako učini lenjim, a ve druge zemlje su više zainteresovane i za vas i za sebe i svoj rad. Što se tiče Engleske, mislim da ona pravi veliki uspeh zahvaljujući obrazovnom centru za igrače i trenere. Čuo sam da u premijerligaškim klubovima ima sve više mladih domaćih igrača i to je dobro, posebno ako se u obzir uzme broj stranaca koji igraju u Engleskoj. Mi smo u Nemačkoj nešto slično započeli 2000. i to je proces koji traje, ali prvi rezultat koji smo imali sa tim mladim igračima došao je 2010. godine“, objasnio je Birhof za Telegraf.

Birhof kaže da uspesi mladih selekcija Engleske znači da Engleska radi na „pravljenju“ mladih igrača koji će moći da pariaju na primer Nemačkoj.

„Engleska je fudbalska nacija i uvek je sjajno igrati protiv nje. Za velike uspehe je potrebno vreme, ali vi već vidite uspeh u mladim selekcijama. Često vidite mlade uspešne timove koji će biti izuzetno važni u budućnosti. Malo smo zabrinuti u Nemačkoj jer će ovi mladi igrači postajati sve bolji. Kada posmatraš reprezentaciju Engleska sa strane primetiš da se tu već stvara jedan tim koji će biti savršen spoj iskustva i mlade snage. Promena je jasno vidljiva, posebno na planu samopouzdanja koje pokazuju engleski igrači do 17 i do 20 godina koji su postali svetski šampioni. To pokazuje snagu. Sve je više mladih igrača koji igraju u Premijer ligi koja je najjača i najuspešnija u Evropi i to će ih samo učiniti boljima. To je ono što sam oduvek znao o Engleskoj – jako motivisan tim koji je sada na putu i da pronađe tehničko savršenstvo. Meč u petak jeste prijateljski, ali će biti izuzetno važan“, rekao je Birhof.

Duel Engleske i Nemačke moći ćete u petak od 21 sat da pratite u direktnom prenosu na Sport Klubu HD.