Romeo Jozak na klupi Kuvajta

Reprezentacija 31. jul 20180:20 > 0:23
Podeli:
Ashley Feder/Getty Images

Hrvatski trener Romeo Jozak preuzeo je nacionalnu selekciju Kuvajta.

Jozak je prošle sezone vodio varšavsku Legiju, ali je sa klupe trostrukog vezanog šampiona Poljske smenjen mesec pred kraj sezone.

Kuvajt neće nastupati na Azijskom kupu, koji se u januaru igra u UAE, zbog suspenzije koju su zaradili 2015. godine.

Hrvatski stručnjak će u naredne dve godine predvoditi najjaču i olimpijsku selekciju te zemlje, a prva akcija biće mu pripreme olimpijskog tima pred Azijski U23 kup, koji služi kao kvalifikacije za OI 2020. Tim će se pripremati u Minhenu, a kvalifikacije za plasman na kontinentalno prvenstvo održavaju se u martu. Šesnaest najboljih azijskih selekcija boriće se za tri mesta na OI, s tim što Japan kao domaćin ima obezbeđeno mesto.

Romeo Jozak (46) je posle kratke igračke karijere, okončane zbog povrede, radio u zagrebačkom Dinamu kao ključni čovek klupske škole, u vreme kada je počela da izbacuje evropske zvezde, a bio je asistent prvog trenera u dva navrata, u vreme dok su treneri modrih bili Ilija Lončarević i Ivajlo Petev. Asistentsku ulogu imao je i u ekipi Osijeka.

Prvo internacionalno iskustvo imao je na klupi selekcije Libije, gde je u periodu 2003-2005 bio zadužen za kondiciju u stručnom štabu, u kojem je Lončarević bio selektor, a Ante Čačić asistent. Oni su zajedno vodili Libiju, koja je ostvarila sasvim pristojan učinak u izuzetno teškoj grupi kvalifikacija za SP, sa obalom Slonovače, Kamerunom i Egiptom, kada su do samog finiša bili poravnati sa najtrofejnijim afričkim timom.

Kuvajt je 1980. bio prvak Azije, a 1982. i učesnik Svetskog prvenstva u Španiji, kada su odigrali nerešeno sa Čehoslovačkom.

Posle uvođenja FIFA sankcija, izrečenih zbog političkog uticaja na fudbal, bili su izrazito neuspešni – od septembra 2015. odigrali su 10 utakmica uz samo jednu pobedu (2:0 u prijateljskom meču sa Palestinom), četiri remija (od čega tri 0:0) i pet poraza, a uz to su tri meča izgubili za zelenim stolom. Sankcije su im ukinute prošle godine, a dotle su propustili OI 2016, SP 2018 i Azijski kup 2019. U Zalivskom kupu 2017. bili su poslednji u grupi, iako su bili domaćini.