Balak: Lev je morao da ode posle debakla na Mundijalu

Reprezentacija 12. okt 201813:13 > 13:50
Podeli:
Getty Images/Stuart Franklin

Nekadašnji kapiten nemačke reprezentacije Mihael Balak smatra da je Joakim Lev morao da napusti mesto selektora nacionalnog tima posle debakla na Svetskom prvenstvu.

Nemačka je na Svetskom prvenstvu ispala u grupnoj fazi takmičenja, pošto je zauzela poslednje mesto u grupi sa Meksikom, Švedskom i Južnom Korejom. 

Ja sam, kao i mnogi drugi, bio iznenađen da je zadržao svoj posao. Dugo je radio sa timom. Ponekad jednostavno više ne funkcioniše kada je neko toliko dugo sa jednom ekipom kao što je to on. Lev treba da bude odgovoran za SP i dovoljno profesionalan da snosi posledice„, istakao je Balak i dodao:

Bilo je očigledno da neki igrači nisu bili na nivou na kome je trebalo da budu. Još pre početka Mundijala je bilo očigledno da jedna ili nekoliko pozicija nisu bile pokrivene kako treba. Zbog toga odgovorni treba da presude da li je Lev i dalje pravi čovek za taj posao„.

42-godišnjak je uputio kritike i na račun vrha Fudbalskog saveza, na čijem je čelu Rajnhard Grindel, zbog toga što je Levu preuranjeno ponovo ukazao poverenje.

Svetsko prvenstvo bilo je veliko razočaranje, ali za to postoje razlozi. Odgovorni podrobno treba da ih izanaliziraju, a ne da kažu: ‘Analiziramo ih’, a da su zapravo već odlučili da zadrže selektora. To onda nije prava analiza„.

Nekadašnji vezni Bajerna, Čelsija i Bajera iz Leverkuzena smatra da je afera nastala u vezi sa slikama reprezentativaca Mesuta Ozila i Ilkaja Gundogana sa turskim predsednikom Redžipom Tajipom Erdoganom uticala na ispadanje iz grupne faze na SP.

Niko ne želi nešto slično pre jednog Svetskog prvenstva„, podvukao je Balak, uz savet Ozilu da se fokusira na Arsenal jer „fudbaler treba da puni novinske stupce na terenu, a ne van njega„.

Balak je vicešampion sveta 2002. godine, a kapiten nacionalnog tima bio je od 2004. do 2010. godine. Nezadovoljan je napustio reprezentaciju pošto je Lev kapitensku traku predao Filipu Lamu.