Samo Pižon i Ćurčić neefikasniji od Krstajića

Reprezentacija 15. okt 201813:28 > 14:06
Podeli:
Maddie Meyer/Getty Images

Još malo pa će biti godinu dana od kada je Mladen Krstajić preuzeo vođenje fudbalske reprezentacije Srbije. Ipak, Orlovi su pod njegovom komandom odigrali već 13 utakmica i to je dobar povod da se sagleda njegov učinak.

Krstajić je na mestu selektora nasledio Slavoljuba Muslina, a jedna od glavnih zamerki bivšem selektoru bila je neatraktivna i defanzivna igra. Da se ne bismo oslanjali na utisak i lične simpatije, najegzaktniji mogući pokazatelj koliko je sadašnji selektor napravio pomak po tom pitanju u odnosu na bivšeg je broj postignutih golova.

Od kada je Mladen Krstajić selektor vodio je reprezentaciju Srbije na 13 utakmica i četvorica selektora od kada Srbija igra pod tim imenom na više utakmica je vodilo reprezentaciju od Krstajića. Na tih 13 utakmica, što takmičarskih što prijateljskih, reprezentacija je postigla 18 golova, što znači 1.384 gola po meču. Slavoljub Muslin je vodio reprezentaciju na 16 utakmica i Orlovi su postigli 26 golova, što znači 1.625 golova po meču. Treba dodat kod ove statistike da je Muslin na tri prijateljske utakmice vodio reprezentaciju sastavljenu samo od igrača iz Superlige, na kojima nije postigla gol. S obzirom da je Mladen Krstajić na svakoj utakmici mogao da računa na sve igrače, onda ako bi se tom logikom išlo, Srbija je u 13 utakmica pod Muslinom, u kojima je mogao da računa na sve igrače, postigla 26 golova i prosek se penje na dva gola po meču.

Povezano

Inače od 2006. od kada Srbija igra pod tim imenom, nijedan selektor nije imao takav prosek, a najbliži tome bio je Radomir Antić koji je Srbiju vodio na 27 utakmica a Orlovi su postigli čak 49 golova za prosek od 1.814 gola po meču. Od selektora koji su vodili Srbiju na bar 10 utakmica, a bilo ih je ukupno 10, od Mladena Krstajića neefikasniji bili su samo Radovan Ćurčić i Vladimir Petrović. Ćurćić je vodio reprezentaciju na 11 mečeva i postgnuto je 15 golova, što znači 1.363 na meču, dok je Pižon imao najslabiji golgeterski učinak od samo 12 golova na 11 utakmica i 1.090 golova po utakmici.

Reprezentacija je bila efikasnija nego u mandatu Mladena Krstajića i pod Havijerom Klementeom (1.625), Mihajlovićem (1.421) uz već pomenute Radomira Antića i Slavoljuba Muslina.