"Runi opet u reprezentaciji, šokiran sam"

Reprezentacija 6. nov 201816:43 > 17:05
Podeli:
Handout, Getty Images Sport

Legendarni engleski golman Piter Šilton pridružio se mnogima u Velikoj Britaniji koji se ne slažu sa odlukom Fudbalske asocijacije da se napadaču Vejnu Runiju priredi oproštaj na meču protiv SAD.

Runi će se 15. novembra vratiti u dres reprezentacije kako bi odigrao poslednji meč, iako se od Albiona već oprostio pre dve godine. Sa tom odlukom se nisu složili, između ostalog Alan Širer i Kris Saton navodeći da se u ovom slučaju pravi presedan jer se od zvaničnog prijateljskog meča pravi egzibicija. 

Vejn Runi će tako doći do 120. nastupa za državni tim, čiji je najbolji strelac u istoriji sa 53 gola. Što se tiče nastupa, rekorder je Piter Šilton sa 125 mečeva za Englesku. 

Povezano

Legendarni golman, takođe smatra da je napravljena pogrešna odluka u Runijevom slučaju. 

„Bio sam šokiran kada sam pročitao tu vest i dalje ne mogu da je razumem. Prošlo je dve godine otkako je Vejn igrao poslednji put za Englesku, a reprezentacija je sada na novom početku posle sjajnog Svetskog prvenstva. Ovo je korak unazad. Nije da Vejn ne zaslužuje da se odigra meč u njegovu čast, ali ne treba tek tako davati reprezentativne pozivnice. To je pogrešno, a mladim igračima uskraćuje šansu. Uopšte se ne slažem sa time. To bi trebalo da bude najveća čast i nagrada, ali realno, američki MLS nije ni blizu nivoa Premijer lige. Vejn Runi je završio sa Engleskom, Geret Sautgejt je nastavio dalje. Prema mom mišljenju pozvati ga na međunarodni meč je potpuno pogrešno“, rekao je Šilton, koji je boje Engleske branio od 1970. do 1990. godine. 

Napadač DC Junajteda Vejn Runi će pored svih kritika igrati protiv SAD, ali ga neće biti u timu tri dana kasnije u Ligi nacija protiv Hrvatske na Vembliju. 

Richard Heathcote Getty Images Sport