Mijatović: SFRJ je mogla da bude prvak Evrope ili sveta

Reprezentacija 21. jun 201914:54 > 14:56
Podeli:
Tullio M. Puglia, Getty Images Sport

Predrag Mijatović, jedan od najboljih fudbalera u istoriji stare Jugoslavije, razgovarao je sa kolegama iz BBC-a o Realu Madridu, Partizanu, Crnoj Gori, reprezentaciji SFRJ…

„Poštujem sve velike klubove u Evropi, ali san svakog dečaka kada počne da se bavi fudbalom jeste da obuče dres Real Madrida jednog dana. Ko kaže da nije tako, verovatno baš i ne govori istinu. Real je najveći klub koji nosi i ogroman pritisak, to igrači moraju da shvate čim dođu“, rekao je Predrag Mijatović, a na pitanje kako su on i Davor Šuker uspeli da sačuvaju prijateljske odnose u teškim vremenima, odgovorio je:

„Nije mi bilo teško da sačuvam odnose jer sam sa ljudima iz cele bivše Jugoslavije igrao, družio se i osvajao trofeje. Nismo dozvolili da nas te situacije udalje. Uostalom, nisu sportisti ti koji su sve zakuvali. Drugo, stvarno nisam imao potrebu da na taj način dokazujem patriotizam, niti da budem primitivac kojem će politika da nameće način razmišljanja. Jednostavno, nije mogao neko treći sa strane da dođe i kaže ‘sad ne treba sa njim da se družiš zato što je Hrvat”.

Kolege iz BBC je zanimalo kako Mijatović gleda na dešavanja koja su prethodila duelu između Crne Gore i selekcije FS Kosova, kada su Ljubiša Tumbaković i Aleksandar Janković doneli odluku da ne vode ekipu, a Filip Stojković i Mirko Ivanić da ne budu u timu…

„Nisam razgovarao sa glavnim akterima te situacije, ali vidim da su mediji puni te priče svaki dan. Znam koliko i vi, ali uskoro ću razgovarati i sa Savićevićem i sa Tumbakovićem. Voleo bih da čujem obe strane pre nego što donesem sud“, naglasio je Mijatović.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se u budućnosti aktivira na nekoj od rukovodećih funkcija u Partizanu u kome je stekao afirmaciju, Mijatović je naglasio:

SK

„Naravno da pratim dešavanja u Partizanu. Crno-beli su osvojili Kup, ali primat je preuzela Crvena zvezda posle godina Partizanove dominacije. Žao mi je kada ne ide klubu. Teška je ekonomska situacija i nije lako raditi u tim uslovima. Spreman sam da pomognem savetima. Predsednik mora da radi svakog dana i po 20 sati dnevno prve godine. Mora da donosi teške i nepopularne odluke kako bi se stvari dovele u red. Međutim, život me je naučio, nikad ne reci nikad”.

Mijatović je bio deo slavne generacije “Čileanaca” koja je osvojila Mundijal 1987. godine u omladinskoj konkurenciji.

„Imali smo sreće da smo bili formirani u jakoj jugoslovenskoj ligi, pa smo se i posle Čilea još nekoliko godina zadržali u zemlji. Danas klinci prerano odlaze u inostranstvo i to je veliki problem. Ne stignu da se formiraju ni kao igrači ni kao ličnosti. Nisam osoba koja žali za stvarima iz prošlosti, ali da smo ostali zajedno, vezali bi tri-četiri velika takmičenja i- uz veliku dozu sreće, verovatno bi osvojili neku titulu“.

U mnogim sportovima je formiranje regionalne lige doveo do unapređenje kvaliteta, a Predrag Mijatović smatra da se to neće desiti kada je fudbal u pitanju, bar ne u bliskoj budućnosti.

„Fudbal je drugačiji od ostalih sportova, nije lako kontrolisati ljude na stadionima kao u dvoranama. Treba razmišljati u tom pravcu, ali ne verujem da će doći do toga u bliskoj budućnosti“, naglasio je Mijatović.