KAN: Bela tačka kobna za Maroko, Benin za istoriju

Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Veliko iznenađenje u prvom meču osmine finala Kupa afričkih nacija. Benin je posle boljeg izvođenja penala izbacio velikog favorita Maroko i tako napravio najveći uspeh u istoriji.

Ekipa koja je svega tri puta učestvovala na najjačem kontinentalnom takmičenju i to sva tri puta u ovom veku, junački je odigrala meč osmine finala. Čak si i prvi poveli, u 53. minutu preko Moizea Adileua. Međutim, od tada je usledio test karaktera. Favorit je izjednačio u 76. minutu golom En Nesirija. A u nadoknadi vremena dobio je kapitalnu priliku za pobedu. Dosuđen je penal za Marokance, a odgovornost je preuzeo vedeta Ajaksa Hakim Zijeh. Međutim, pogodio je stativu i igrao se produžetak.

Već u sedmom minutu dodatnog vremena Haled Adenon dobio je crveni karton i Benin je do kraja produžetka igrao sa igračem manje. Međutim, uspeli su da odole i izbore penale. To se isplatilo jer je za Marokance bela tačka očigledno bila začarana prvi penal pogodio je Idrisi, ali u preostale dve serije Bufal je šutirao preko gola, a En Nesiriju je udarac odbranio Kasifa. Na drugoj strani sva četvorica izvođača penala za Benin Verdon, Đigla, Tiđani i Mama bili su precizni za najveći uspeh ove zapadnoafričke reprezentacije.

Benin je u prethodna tri učešća završavao u grupnim fazama. A u četvrtfinalu igraće sa pobednikom meča Uganda – Senegal.