Infantino: Zdravlje pojedinca važnije od fudbala

Reprezentacija 28. feb 202020:36 > 20:38
Podeli:
Marco Rosi/Getty Images

Predsednik FIFA Đani Infantino nije isključio mogućnost odlaganja međunarodnih mečeva zbog koronavirusa. FIFPro pozdravlja odgovorno delovanje organizatora i naglašava da je širenje koronavirusa veće od fudbala.

Đani Infantino govorio je u Belfastu pred godišnji sastanak Međunarodnog borda i rekao je da će Međunarodna fudbalska asocijacija uraditi sve što je potrebno da igrači budu zaštićeni.

Nakon odlaganja početka sezone u Kini, Koreji i Japanu, odlaganja mečeva u Italiji prethodnog vikenda kao i u Švajcarskoj ovog vikenda, Infantino je rakao da je zdravlje najvažnije.

„Zdravlje svakog pojedinca važnije je od bilo koje fudbalske utakmice. Zato moramo dobro da sagledamo situaciji i da se nadamo da će početi da se smiruje. Ako utakmice treba da budu otkazane ili odigravane bez navijača dok sve ovo ne prođe, onda će tako i biti“, rekao je Infantino.

Predsednik FIFA kaže da se nada da neće biti potrebe da se otkazuju utakmice reprezentacija u martu, ali da ni to nije isključeno:

„U ovom trenutku ne možemo da isključimo tu mogućnost. Nadam se da nećemo morati da razmišljamo o ovom problemu za mesec dana. Uveren sam da bi bilo veoma teško doneti takvu vrstu zabrane mečeva na svetskom nivou jer je situacija različita u različitim zemljama. Lično mislim da nije održiva ideja da se veliki broj mečeva igra bez navijača“.

„Organizatori svih takmičenja imaju slobodu da odluče šta je u njihovom slučaju najbolje. Kratkoročno, igranje bez publike može da bude rešenje kako bi se nastavilo sa takmičenjem, ali svakako je teško zamisliti da to tako funkcioniše nekoliko meseci ili da se cela takmičenja pomeraju za duži period“, dodao je on.

Međunarodni sindikat profesionalnh fudbalera FIFPro izrazio je zabrinutost za bezbednost igrača koji nastupaju u okruženju koje predstavlja rizik od širenja virusa. FIFPro je pozvao sve saveze i lige da na prvo mesto stave zdravlje igrača jer je „ova epidemija veća od fudbala“:

„FIFPro je veoma zabrinut za zdravlje igrača koji bi mogli da budu izloženi koronavirusu, ali i zbog opasnosti da fudbal postane igra koja doprinosi širenju virusa. Igrači širom sveta javljaju se svojim sindikatima zbog straha da nastupaju u uslovima visokog rizika. Koronavirus pogađa sve građane sveta jednako, u nekim zemljama više nego u drugim. Pozdravljamo otkazivanje početka takmičenja u Kini, Koreji i Japanu, kao i pomeranja datuma odigravanja nekih mečeva u azijskoj Ligi šampiona. Razgovaramo i na temu pomeranja datuma odigravanja nekih međunarodnih mečeva, uključujući i kvalifikacione mečeve za Olimpijske igre. Svesni smo kakve to probleme donosi u organizaciji, ali epidemija koronavirusa je veća od fudbala i pozdravljamo volju organizatora takmičenja širom sveta da preduzmu akciju kojom će zaštititi igrače“, stoji u saopštenju FIFPro.