Jokan: Mogli smo mnogo 1992, bili smo bolji od Danske

Reprezentacija 30. maj. 202013:11 > 13:13
Podeli:
Christopher Lee Getty Images Sport

Nekadašnji srpski fudbaler Slaviša Jokanović kaže da je selekcija Jugoslavije mogla da napravi dobar rezultat na Evropskom prvenstvu 1992. godine u Švedskoj, pošto je bila bolji tim od kasnijeg šampiona Danske.

Plavima je uskraćen odlazak na takmičenje zbog sankcija, iako su to pravo stekli kroz kvalifikacije. Umesto njih, šansu su dobili Danci koji su na kraju osvojili titulu.

Mi smo bili mnogo bolji tim od Danske. Stvarno smo mogli da napravimo nešto veoma veliko„, rekao je Jokanović u intervjuu za Gardijan i dodao:

Bio je to užasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otišli u Švedsku iako smo čuli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo. Nedugo potom smo izbačeni. Bili smo razočarani, zbog politike nas vraćaju kući, sve je bilo užasno„.

Jugoslavija je zbog sankcija pretrpela brojne poteškoće i u narednim godinama.

Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pružena šansa„, poručio je bivši strateg Fulama, koji trenutno vodi Al Garafu.

Jokanović je deo državnog tima bio od 1991. do 2002. i odigrao je ukupno 64 utakmice.