Burni dani u FSS: Predsednik, pa selektor

Reprezentacija 19. nov. 202012:54 > 12:56
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Novembarski debakl – treće poluvreme. Neuspeh reprezentacije Srbije u trci za EP, oličen u nizu skrivenih problema i golim okom vidljivom fijasku u duelu sa Škotskom, odlučujućem za plasman na kontinentalno takmičenje, imaće dalekosežne posledice.

fss.rs

U kakvom obliku, u ovom trenutku, teško je prognozirati.

Pozicija predsednika Slaviše Kokeze, od ustoličenja 20. maja 2016, nikad nije bila slabija. Svestan je toga i čelni čovek FSS, o čijoj smeni se već mesecima raspreda u fudbalskim pričama od Kelebije do Preševa.

Povezano

Za razliku od ranijih nagađanja, aktuelni trenutak, dodatno dramatizovan neuspehom čete Ljubiše Tumbakovića u baražu za EP, ne ostavlja Kokezi mnogo prostora za opuštanje. Zato je i rešen da pribegne, u FSS, davno oprobanim i proverenim, metodama „relaksiranja“ ambijenta. Iako statutarni organi na Terazijama 35 ne igraju bitnu ulogu, Kokeza je namerio da u predstojećim zasedanjima IO, 25. novembra, i Skupštine FSS, 20. decembra, kupi dodatno vreme i ostane na čelnoj funkciji.

Novembarski ekskluzivitet, ipak, bitno menja i poziciju predsednika FSS. Prvi put Kokeza ima jasnog opozicionara ispred sebe – doskorašnjeg fudbalskog saputnika i istomišljenika Ivicu Tončeva. Moć prvog čoveka niškog Radničkog nije za potcenjivanje, uprkos većinskom lošem mišljenju o njegovom liku i delu u fudbalskog Srbiji.

Moć Tončeva, ovih dana pod pretnjom suspenzije zbog teških reči upućenih sudiji Srđanu Jovanoviću, na meču u Ivanjici, tokom godina, najbolje je svojevremeno osetio Kokeza. Nije imao snage, ili želje, da se odupre megalomanskim zahtevima bivšeg saradnika u UO Crvene zvezde i FSS, pa je 2017. i 2018. ostao nem na skrnavljenje superligaškog takmičenja, u režiji čelnika Radničkog i poslušnika iz sudijske organizacije.

Tihi rat Kokeze i Tončeva odavno traje, fijasko u duelu sa Škotskom raspiriće sukob, tim pre što je već na nekoliko adresa, širom Srbije, poslata poruka da pakt sa opozicijom nije poželjan. Po principu „ili, ili“.

U trenucima glasnije artikulisanog nezadovoljstva, ne samo fudbalskom zbiljom i pozicijom predsednika, sve je više igrača zainteresovanih da se domognu fotelje na Terazijama 35. Na tom talasu, „plivaju“ i dva srpskoj fudbalskoj javnosti, takođe, poznata imena – Dragan Simović i Milija Babović. Prvi, danas čelni čovek Fudbalskog saveza Vojvodine i počasni predsednik Spartaka, nije pristalica novih borbi unutar FSS, međutim, sa jakim „leđima“ i dugogodišnjim fudbalskim stažom, mogao bi da izbije u prvi plan. Slična priča bdi i nad potencijalnom kandidaturom Babovića…

Do tada, kadrovska rešenja u sportskom sektoru imaće samo status puke licitacije, bez uporišta u realnosti. Tek sa konsolidacijom prilika u vrhu FSS, razmišljaće se o selektoru. U ovom trenutku najaktuelnije je pitanje – ko će dovesti novog selektora? I ko može da stane iza njega?

I dok se čekaju konkretni potezi oglasio se i legendarni Nemanja Vidić koji je žestoko napao FSS