Bukti rat u FSS: Pantelić pred smenom, Bjeković na čelu?

Reprezentacija 24. maj. 202110:195 komentara
Podeli:
Kokeza, Bjeković i Pantelić
Guliver image

Nema mira u fudbalskoj Srbiji. Odmah po okončanju burne sezone, kako saznaje Sport klub, počeo je žestok obračun na Terazijama 35 i okolnim zdanjima, pod kapom Fudbalskog saveza Srbije. U toku su i aktivne telefonske konsultacije i prestrojavanja, uoči dana odluke.

Poslednjih sati, sasvim neočekivano, na površinu je isplivao sukob Marka Pantelića i Dragomira Lazovića. Klinč zamenika predsednika, sa zvaničnim ovlašćenjima vršioca dužnosti prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije i čelnika Udruženja klubova Super i Prve lige Srbije, iako propraćen teškim rečima, sakrio je suštinu – bitku za prevlast u Izvršnom odboru.

Povezane vesti

Prvog čoveka  Javora, volšebno izbačenog iz IO, dan pošto je najavio inicijativu za proširenje elitnog ranga, zamenio je Miloš Đelmaš. Iznenađujuća promena – umesto prvog čoveka udruženja profesionalnih klubova u fudbalsku vladu kooptiran je bivši prvotimac Partizana, godinama bez aktivnog angažovanja u najpopularnijem sportu – brzo je dobila i objašnjenje. Odluku je potpisao Marko Pantelić, zvanično bez obrazloženja, sa idejom da obezbedi podršku paketu radikalnih mera, najavljenih za majsko-junski period. Umesto nelojajnog Lazovića, obezbedio je mesto Đelmašu, spremnom da podrži set odluka, uglavnom, personalnog karaktera.

Poslednjih dana, Pantelić je imao neobično žive diplomatske aktivnosti. Postarao se da obezbedi podršku petnaestočlanog IO, međutim, kako Sport klub saznaje, nije naišao na dobar odziv. Od većine je dobio – tiho „ne“. Zato je rešio da krene drugim „putićem“ i iskoristi sporno statutarno pravo za imenovanje osam članova IO. Praktično – većinu može da formira isključivo svojom odlukom, bez saglasnosti Skupštine FSS. A, to nije tako lako…

Šta smera Pantelić i da li u ovom trenutku ima zaista delotvoran melem mera za povratak poverenja u srpski fudbal teško je reći. Organi i komisije FSS, pogotovo posle apsolutističkog mandata Slaviše Kokeze, vape za provetravanjem i promenama. Propusti pojedinaca iziskuju i mnogo više od odgovornosti, ali nije u Srbiji, pogotovo fudbalskoj, nije sve jednostavno.

Činjenica je da redosled poteza, ovog puta, iziskuje širi kontekst od uobičajenog. Za početak – takav je i status Marka Pantelića. Funkcija zamenika predsednika, cementirana u aprilu prefiksom vd, nema pun legitimitet, jer ne počiva na temeljima preko potrebne podrške delegata Škupštine FSS. Pantelićev mandat baziran je na jednoj od niza čudnih i statutarno otelotvorenih stavki – bez baze, voljom predsednika, inkorporiran je u IO i to kao predstavnik FS Regiona istočne Srbije iz redova udruženja reprezentativaca.

Dragan Stojković
AP Photo/Darko Vojinovic

U celoj priči, ipak, posebnu težinu ima Dragan Stojković Piksi. Selektor je poslednjih meseci dokazao da je „broj jedan“ u hijerarhiji Fudbalskog saveza Srbije. Posložio je kockice unutar sportskog sektora kako je želeo, promenio selektore, uprkos jasnoj i formalizovanoj podršci Marka Pantelića, zaduženog za analize u vreme mandata Slaviše Kokeze. Iako u Parizu, Stojković je odlično upućen i intezivno uključen u najavljene promene unutar saveza. Bez Piksijevog zelenog svetla, sasvim je izvesno, nijedna odluka unutar FSS neće imati težinu. A, kako se čuje, Pantelić se u međuvremenu sa selektorom nije ni konsultovao…

Kako vreme prolazi, sve je izvesnije da će jaz između zamenika predsednika i članova Izvršnog odbora, iz aktuelnog saveza poprimio dramatičnije obrise. Do situacije „ili-ili“, odavno poznate fudbalskoj Srbiji.

Hoće li Pantelić uspeti da prođe prvi ispit znaće se već danas, posle sednice IO FSS. Zamenik predsednika rešen je bio da već danas „udari“ na Jovana Šurbatovića, generalnog sekretara FSS. Predlog, međutim, neće ni biti na dnevnom redu.

„Druga“ strana brzo se pregrupisala i velike su šanse da istakne Nenada Bjekovića za novog zamenika predsednika. Statut, za sada, ograničava Bjekovićevu kandidaturu za predsednika, ali u situaciji kad FSS nema čelnika, prvi čovek Stručnog odbora može, bez ograničenja, da vodi fudbalsku vladu.

Početak sednice Izvršnog odbora FSS zakazan je za 13 časova.

Komentari

Vaš komentar