Dosije Luka Milivojević: Ućutkani buntovnik

Reprezentacija 9. mar. 202116:5025 komentara
Podeli:
Luka Milivojević
Sven Hoppe/AP

Tek je na pragu tridesete, „gazi“ već petu sezonu u Premijer ligi, najboljoj na svetu, čak 142 puta nosio je dres Kristal palasa, ove sezone 23, ponosio se dugo i kapitenskom trakom, za vezistu postigao skoro neverovatnih 27 pogodaka. Luka Milivojević, Šumadinac, velikog srca, brzih misli i ponekad prebrzih zaključaka, odlučio se za još jedan radikalan potez – odrekao se reprezentacije Srbije za sva vremena!

Nije, jednostavno, išlo ni proteklih godina… Lukina priča od novembra 2012, kad se našao u timu protiv Čilea, na poziv selektora Siniše Mihajlovića, ostala je prenabijena emocijama, nerazumevanjima, na ivici sukoba, i nedorečena do kraja. Imao je ispred sebe mnogo veći potencijal, a ostaće zapamćen kao još jedan nezadovoljnik, razočaran u sistem, FSS i selektora. Sada već bivši reprezentativac sa nedopustivom simplifikacijom stvarnosti i definicijom državnog tima kao prćije pojedinca. Predsednika FSS, selektora, ili nekog trećeg, nije sada ni bitno…

Povezane vesti

Odnos Milivojevića sa ljudima iz FSS pukao je na Mondijalu 2018, posle meča sa Švajcarskom. Nezadovoljan izmenama Mladena Krstajića, smatrajući da je tadašnji selektor direktan krivac za izgubljenu utakmicu, osuo je žestoku verbalnu paljbu u svlačionici. Neprosredni svedoci nemilog događaja, svedočili su kasnije da je Luke „prevrnuo inventar“, sručio sve i švašta Krstajiću u brk i isterao već dugo nagomilavan bes iz sebe.

Nije mi jasno kako smo uspeli da primimo gol u poslednjem minutu, a nama odgovara remi. Ne možemo da uživamo u lepoti fudbala, došli smo da se takmičimo, nama je bod dosta značio. Da je ostalo nerešeno, oni bi treći meč morali da dobiju da bi otišli dalje, a mi bismo sa porazom išli u nastavak takmičenja”, rekao je Milivojević novinarima posle famozne utakmice.

Luka Milivojević
Guliver image

Vezisti nije bila po volji ni taktika na tom meču – pogotovo prostor u centralnom delu, ostavljen rivalu, zbog nediscipline pojedinaca. Umesto Milivojevića, podsetimo, u 81. minutu na teren je ušao Nemanja Radonjić, prethodno je Adem Ljajić zamenio Filipa Kostića

Ne mogu da kažem na koga sam ljut, ljut sam što smo izgubili, ne bih da budem oštar previše, dosta sam vruć, pa bi moje reči mogle da se zloupotrebe. Iskreno, bio sam zadovljan bodom. Mogli smo da pobedimo i sa 2:0, ušli su bolje od nas u drugom poluvremenu, sami smo krivi, ja sam ljut zbog kontre u 90. minutu”, jasno je stavio do znanja da problem vidi u stričnom štabu.

FSS bez komentara

Predstavnici Fudbalskog saveza Srbije nisu komentarisali definitivno “zbogom” Luke Milivojevića.

Iako ovih dana na Terazijama 35, u odsustvu predsednika, ima mnogo problema, ostaje nejasno zašto bar predstavnici sportskog sektora, na čelu sa direktorom Stevanom Stojanovićem, nisu zauzeli jasan stav o još jednom odlasku bez pozdrava iz državnog tima…

Ništa posle toga nije bilo isto. Kapitenu Kristal palasa zatvorena su vrata reprezentacije narednih 14 meseci, praktično, do debakla od Ukrajine i ostavke Mladena Krstajića. Kako je vreme odmicalo, ambijent na relaciji Milivojević-FSS dobijao je sve dramatičnije obrise. Na ivici pucanja. „Naručena“ obraćanja tadašnjih rezervista, golmana Predraga Rajkovića i veziste Saše Lukića, prethodno i trenera Milana Obradovića, zagrejala su ionako vruću liniju.

Od reprezentacije se nisam oprostio, ali ne vidim potrebu da sarađujem sa tim ljudima. Kada neko o meni izmišlja najgnusnije laži, kako ja mogu sutra da dođem tamo i da se zdravim sa njim? Znam da pomoćni trener Milan Obradović nije rekao ono što je rekao o meni u medijima. Znam da Rajković nije izjavio ono da su ga pritiskali menadžeri preko mene. Znam i da Lukić nije to rekao. A sutra-prekosutra ćete možda imati konferenciju gde ću ja biti sa Rajkovićem, pa ćete me pitati za ovo, a on će vam reći da to nije tačno. A, isto tako će taj koji je pustio sve te informacije morati da se pere”, objasnio je Milivojević u intervjuu Mocartsportu, oktobra 2018.

Uzdao se tada da će imati podršku i ostalih, prevashodno autoritativnog Nemanje Matića, u želji da istera stvari na čistac. Kako to obično biva – niko se nije oglasio. Posle serije razgovora sa ljudima iz FSS, misije predsednika Slaviše Kokeze i sada već istorijskog sastanka u Londonu, uoči žreba kvalifikacija za EP, decembra 2018, sve se glasnije pričalo o povratku u najbolji tim.

Novi list, od meča sa Portugalom, septembra 2019, nije bio ni nalik prethodnom. Nabijen ranama i nepoverenjem selektora Ljubiše Tumbakovića, dodatno dramatizovan nepozivanjem za mečeve u septembru prošle godine i definitivnim odlaskom Nemanje Matića, u čijoj biti je i neadekvatan odnos prema Milivojeviću, Luka je polako nestajao sa radara. Nalik ućutkanom buntovniku, pomirenom sa nemilom realnošću.

Svega osam utakmica, uz status rezerviste, izostanak iz ključnog meča sa Škotima i prvog spiska novog selektora, sugerisali su Milivojeviću da oglasi – kraj. Ne hajući na Piksijeva uveravanja da “niko nije izbrisan”, iako momak pred kojim su utakmice i vreme u državnom timu, čiji zakoni ne priznaju godine, precrtao je reprezentaciju i sebe u njoj… Bez potrebe, jer je glavnog krivca locirao u odlazećem predsedniku FSS.

Srbija, ipak, podrazumeva mnogo više od identifikacije sa običnim čelnikom saveza, selektorom, ili trenerom tima. Svi su prolazni, samo je država jedna. Luka, posle devetogodišnjeg staža u reprezentaciji, to najbolje zna… Uostalom, odrastao je u srcu Srbije, tamo gde ljubav prema otadžbini nikad nije bila upitna. Sa 38 utakmica i blanko statusom u Kristal palasu ostavio je nezavršenu priču, atipičnu za momka koji je uvek u životu i karijeri znao šta hoće.

Ili je tako bilo do skoro…

Komentari

Vaš komentar