Francuska revolucija: Igračice slede bojkot kapitena

Kadidau Dijani
REUTERS/John Sibley

Nakon što je kapiten ženske fudbalske reprezentacije Francuske Vendi Renar objavila da neće igrati na Svetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu, njen primer sledile su još dve fudbalerke.

Povezano

Čini se da je Renar pokrenula revoluciju.

Vendi Renar, koja je dres reprezentacije nosila 142 puta, u znak protesta, i kako je napisala kako bi sačuvala svoje mentalno zdravlje, odlučila je da više ne trpi neprofesionalizam u reprezentaciji i zato neće ići na Mundijal.

Njen potez sledile su još dve saigračice pa su Kadidau Dijani i Marija-Antoaneta Katoto potvrdile da selektor Korin Diakre neće moći da računa ni na njih.

„Reči našeg kapitena Vendi navele su me da se i sama uključim u priču o stanju u reprezentaciji Francuske. Ono što se dešavalo 2019, pa povreda koju sam imala 2022, ali i poslednja dešavanja pokazala su mi da se više ne slažem sa rukovodstvom reprezentacije i vrednostima koje nameće. Zato sam odlučila da stavim pauzu na svoju reprezentativnu karijeru dok se ne dogode potrebne promene“, poručila je Katoto.

„Nakon obajve našeg kapitena Vendi Renar i u svetlu poslednjih rezultata i načina na koji se rukovodi reprezentacijom, obaveštavam vas da privremeno prekidam reprezentativnu karijeru kako bih se koncentrisala na obaveze u klubu. Uvek ću biti najveći navijač reprezentacije, ako se neophodne promene dogode, vratiću se“, poručila je Dijani.

Kapiten Renar je jedna od najboljih fudbalerki Francuske svh vremena i jedna od najvažnijih u reprezentaciji. Kada je Korin Dijakre preuzela vođenje reprezentacije 2017. oduzela joj je kapitensku traku koju joj je vratila 2021.

Tvrdila je Dijakre da Renar nije „na potrebnom nivou“ iako je te godine pred Evropsko prvenstvo osvojila titulu šampiona Francuske i titulu u Ligi šampiona.

Dijakre je zatim ušla u bizaran sukom i sa Katoto i nije je pozvala u tim za Svetsko prvenstvo 2019.

Dijani nije imala konkretan sukob sa selektorom, ali sa svojih 27 godina ima već 82 nastupa za reprezentaciju i njeno povlačenje biće veliki problem za ekipu.

Komentari

Vaš komentar