Fudbaleri SAD podržali koleginice u borbi za ista primanja

Reprezentacija 1. avg. 20210:053 komentara
Podeli:
Megan Rapinoe
Kevin C. Cox/Getty Images

Reprezentativci Sjedinjenih Američkih Država u fudbalu podržali su žensku reprezentaciju u borbi za jednaka primanja koja traje već nekoliko godina.

Pozivajući se na Zakon o jednakim primanjima, ženska fudbalska reprezentacija SAD podnela je tužbu protiv Fudbalskog saveza i traži i nadoknadu u iznosu od oko 66 miliona dolara.

Reprezentativke Amerike doživele su priličan udarac u svojoj borbi u maju prošle godine kada je njihov zahtev odbacio sud. Delimičan dogovor postignut je ove godine u aprilu, ali višestruke svetske i olimpijske šampionke odlučne su da istraju do kraja i podnele su novu tužbu.

Dogovorom iz aprila FSSAD se obavezao da fubdalerke dobiju iste uslove kao fudbaleri kada su u pitanju tereni i prostorije za treninge, hoteli i profesionalno stručno osoblje reprezentacije.

Još jednom muški tim je pružio podršku koleginicama u njihovoj borbi:

„Fudbalski savez SAD obuhvata i muški i ženski državni tim pod svojim sloganom ‘Jedna nacija, jedan tim’. Ali, više od 30 godina Savez je ženski tim i fudbalerke tretirao kao građane drugog reda po pitanju plata ali i uslova treniranja, plaćao im je manje nego muškarcima i pored povećanja prihoda i svih uspeha.

Savez nikada nije ponudio ili dao iste plate fudbalerkama, a bilo kakva odluka suda te činjenice ne može da promeni. Jednakost se ne ogleda u tome što se od igračica očekuje da stalno nižu uspehe da bi dobile isti novac.

Da su one odigrale manje utakmica, ili da je sud u svom razmatranju bio precizniji i uzeo u obzir isti period i za muški i za ženski tim bilo bi jasno da iznos plaćen po meču nije ni približno isti, višestruko je manji za žene“, navodi se u saopštenju fudbalera.

Podrška kolega Amerikankama stiže pred polufinale Olimpijskih igara u kome će Rapino i ekipa snage odmeriti sa Kanadom.

Komentari

Vaš komentar