Glas najiskusnijih: Koga za selektora Srbije?

Reprezentacija 9. dec. 202017:0533 komentara
Podeli:
REUTERS/Marko Djurica

Decembarski dani odluke vraški jako stiskaju beogradske Terazije. Mnogo otvorenih pitanja, tema i dilema, niže se pred vođstvom Fudbalskog saveza Srbije, pritisnutim neuspehom u kvalifikacijama za EP i zjapećim kadrovskim problemima. U situaciji kad pesak curi, bez prostora za manevar, tri meseca uoči starta kvalifikacija za Mondijal u Kataru, FSS nema mnogo izbora. Izbor selektora izdigao se na mesto prioriteta. Uz situaciji sa hamletovskim predznakom i glasan narativ – greške ne sme da bude.

Vladan Milojević, Slaviša Jokanović, Veljko Paunović, Ivan Jovanović, Ljubiša Tumbaković, ili neko šesti? Ko je najbolji, ko treba da predlaže, bira i stane iza selektora? Pitanja na koja Sport klub odgovore traži od najiskusnijih – rodonačelnika srpske trenerske škole modernog doba i učitelja svih aktuelnih kandidata za najprestižnije mesto u našem fudbalu.

Ljupko: Struka predlaže, IO bira

Iz ugla Ljupka Petrovića, jedinog domaćeg trenera sa titulom evropskog prvaka u biografiji, nema dileme – metodologija izbora selektora mora da bude jasna i konstantna. Bez prilagođavanja vremenu i zahtevima vlastodržaca!

REUTERS/Michael Kooren

„Stručna komisija treba da imenuje trojicu, jasno rangiranih kandidata, da sa tim predlogom izađe pred Izvršni odbor FSS, pred kojim je konačna odluka. Naravno, sa pretpostavkom da su predstavnici struke, u odboru saveza, treneri od ugleda, poštovanja, imena i karijere. Siguran sam, u toj proceduri imaćemo kvalitetne predloge za selektora, afirmisane i trofejne, nikako početnike, sa tri meseca karijere. Skupo nas je koštao taj ekspreriment“, smatra Ljupko Petrović.

Ne želi Ljupko da se bavi konkretnim imenima, iako u najužem krugu kandidata figuriraju njegovi učenici – Slaviša Jokanović, pa i Siniša Mihajlović.

Tumba platio greške drugih

Nije Ljupku Petroviću prijatno da priča o statusu Ljubiše Tumbakovića.

„Srpski fudbal ima mnogo većih grešaka i problema od Ljubiše Tumbakovića. Trener je tu, po pravilu, spreman da poturi i leđa. Najlakše je nama dati otkaz! Zato mi je i žao Tumbe, platio je ceh i za druge, sasvim nezasluženo i nepravedno.“

„Na sreću, i danas imamo trenera uposlenih u fudbalskom svetu. Nije kao u vreme Jugoslavije, ali jeste dobro. Jokanović, kao i Paunović, ima staž u Engleskoj, beležio je na Ostrvu zapažene rezultate. Naravno, tu je i Milojević, mada me buni stav njegovog Al Ahlija. Poenta je da u našoj školi imamo sposobnosti i stručnosti za rešenje na selektorskoj poziciji.“

Đorić: Stranac nikako

Sa trenerskom licencom broj 001 Milovan Đorić godinama je donosio i uticao na najosetljivije odluke Fudbalskog saveza Jugoslavije, potom državne zajednice, napokon i Srbije. Ovog puta nema dilemu – samo domaći trener može reprezentaciju da odvede u Katar.

Milovan Đorić i Ratomir Dujković
Guliver image

„Stranac nije dobro rešenje. „Naša“ obojica, svojevremeno su pala zbog nepoznavanja mentaliteta – Klemente je dobar stručnjak i čovek, ali ni bogato iskustvo nije bilo dovoljno za uspeh, Advokat je „pao s neba“ i isto tako, brzo, otišao. Potrebno nam je brzo rešenje i verujem da u najčešće pominjanom krugu Milojević-Jokanović-Mihajlović imamo dovoljan garant dobrog izbora“, poručuje Milovan Đorić.

A, ko je najbolji?

„Mihajlović je autoritet broj jedan, ima selektorsko iskustvo. Koliko čujem, Miha, ipak, nije spreman da se odrekne posla u Bolonji. Sa širokom podrškom, najuočljivijom iz Crvene zvezde, i Milojevićem izbor bio bi pun pogodak. Napokon, sviđa mi se i Jokanović, sakupio je bogato iskustvo, radio u ozbiljnim klubovima.“

Stručni odbor FSS godinama u nas ima status neupotrebljivog kišobrana. Alibi za greške i brana od kritika javnosti.

„Ne znam da li to telo unutar saveza danas postoji. Znam, ipak, da sadašnji čelnici FSS uvažavaju stav i mišljenja nas, iskusnijih, trenera i sportskih radnika.“

Posle neuspeha – automatski otkaz

Milovan Đorić ima konkretan predlog:

„Izuzetno cenim Ljubišu Tumbakovića, ali morao je da posle neuspeha u kvalifikacijama podnese ostavku. Vreme je da FSS zauzme stav – loš rezultat u takmičarskom periodu iziskuje i automatski otkaz selektoru.“

Novog selektora, smatra Milovan Đorić, očekuje mnogo posla:

„Plasman u Katar je prioritet i to u delikatnom trenutku. Potrebna nam je obazriva smena generacija, sa evidentnim problemima u timu, pogotovo poslednjoj liniji. Dobili smo grupu po meri i plasman u baraž ne sme da nam izmakne. Ključ je u izboru dobrog selektora i kvalitetnog stručnog štaba!“

Kosanović: Biće ko ume da sluša

Distanca i kritika s pokrićem, uz svojevremeno upravljanje trenerskom školom FSS, promovišu Milorada Kosanovića u jednog od najpoželjnijih sagovornika na temu otvorenih problema srpskog fudbala. A, oni se, uglavnom, posle takmičarskih neuspeha roje. Može li selektor, ma ko bio, da zatvori evidentan zjapeći jaz između otužne stvarnosti i očekivanja javnosti?

Milorad Kosanovic
NK Olimpija

„Ne razmišljam na tu temu. Iz jednostavnog razloga – imaju oni šeme i kombinacije, ne haju mnogo na ljude oko sebe. Biće selektor onaj ko ume da sluša! Neće čoveka sa stavom i mišljenjem. Godinama ista praksa, nerviraju me takve stvari“, rezigniran je Kosanović.

Popularni Kosan ima jasan kriterijum, foto-robot budućeg selektora:

„Ozbiljan trener postaje se vremenom, sa iskustvom. A, selektor mora da ima i trofejnu biografiju. I tu nema popusta!“

Javnost je na licitaciji izbacila i dvojicu Kosanovićevih učenika – Jokanovića i Mihajlovića.

„Ako trener ne osvaja titule, nije zreo za najveće izazove. Trofeji su jedina valorizacija trenerskog rada. Tako Jokan i Miha – nisu osvojili ništa ozbiljno. Priča se i o Paunoviću, iako je tri godine radio u Americi. Nije to dovoljno, vreme je pred njima. Problem našeg fudbala je što se sve kreira u jednom centru, fabrikuju se treneri, sportski radnici. Stručni odbor je sačinjen od penzionera, ne rade 20 godina u fudbalu i sad treba da odlučuju. Ne ide! Sistem nije prirodan, jer guta svoju decu. Fudbal je proces, nikako kombinacija.“

Zato i dolazak selektora, ma ko bio, smatra Kosanović, neće rešiti krucijalne probleme, generatore neuspeha.

„Ubi nas loša organizacija. Treneri dolaze preko noći u reprezentaciju, klubove i na isti način nestaju. A, imamo i dalje sjajne momke, vredne, radnike, znalce. Novosadski Proleter vodi sjajan momak i stručnjak, Branko Žigić, vide se trenerske ruke u Metalcu, Voždovcu… Ali, šta vredi, kad u Srbiji važe sasvim drugačiji rezoni“, diže ruke od nove rasprave Milorad Kosanović.

Uz tri tačke na kraju. Barem do izbora selektora…

 

Stručni odbor u novom sazivu

Stručni odbor FSS, posle upokojenja Ilije Petkovića, ostao je na četiri člana.

Uz Marka Pantelića, zamenika predsednika FSS, zaduženog da dostavi predlog novog selektora, u jednoj od najčešće pominjanih komisija srpske kuće fudbala su i: Nenad Bjeković, Zoran Filipović i Momčilo Vukotić.

 

Komentari

Vaš komentar