Hermoso: Ovo nije ucena već najgori momenta za fudbal

Podeli:
Dženi Hermoso
Agustin Cuevas/Getty Images

Najbolji strelac ženske fudbalske reprezentacije Španije Dženi Hermoso kaže da njene saigračice iz reprezentacije prolaze kroz najgori mogući period.

Pre nedelju dana Fudbalski savez Španije objavio je da je 15 reprezentativki reklo da će se povući iz reprezentacije ukoliko ne bude smenjen selektor Horhe Vilda. Navele su da njegovo ponašanje negativno utiče na njihovu psihu i zdravlje.

Igračice su demantovale da su tražile da selektor dobije otkaz, ali i da su, iako savez nije objavio njihova imena, razočarane odlukom saveza da privatnu komunikaciju obelodani.

Povezano

Hermoso se oglasila na društvenim mrežama:

„Prethodnih nekoliko dana su bez ikakve sumnje bili najgori koje sam imala kao profesionalni fudbaler i kao član reprezentacije. Iz dubine duše želim da nikada nije došlo do toga da nešto ovako napišem, ali takođe shvatam i da bi moje ćutanje poruku koju želim da pošaljem ostavilo u tuđim rukama i da bi moje ime bilo predmet manipulacija nekog trećeg.

Iskreno, volela bih da cela ova sitauacija nikada nije postala javna, ali poštujem odluku mojih saigračica koje se jesu oglasile privatno i postale toliko izložene da to nikada nisu mogle ni da zamisle. Takođe, poštujem i one koji se i dalje nisu oglasili jer smatram da imaju svako pravo na to. Svi zaslužujemo pravo da kažemo svoj stav bez ikakvog straha od kazne za to. Ja sam uvek jasno govorila ono što mislim, ali s obzirom na osetljivost ove situacije bilo mi je potrebno nekoliko dana da o svemu razmislim pre nego što se javno oglasim.

Želim da počnem tako što ću ponoviti da sam svesna privilegije da budem deo grupe koja je na direktan i indirektan način doprinela razvoju fudbala za žene u Španiji. To je posao koji su radile stotine devojaka dugi niz godina kako bi se uslovi stalno poboljšavali i svaku od njih izuzetno poštujem. Srećna sam jer sam bila u mogućnosti da predstavljam svoju zemlju poslednjih 15 godina. Trudila sam se da uživam u svakom momentu do maksimuma. Uvek sam stavljala tim na prvom mesto i to se neće promeniti jer je za mene predstavljanje moje zemlje nešto na šta sam izuzetno ponosna i što me veoma motiviše.

Tokom svih ovih godina bila sam svedok razvoja reprezentacije što ovu situaciju čini još depresivnijom. Danima nisam spavala, razmišjlala sam o mogućim rešenjima, tražila sam objašnjenja za ovu ogromnu prazninu koju osećam u sebi. Nakon svega za šta smo radile, srce mi slama činjenica da upravo sada prolazimo kroz najgore momente u istoriji fudbala za žene u Španiji.

Želim javno da dam bezrezervnu podršku mojim saigračicama koje su odlučile da u prethodnim danima ukažu na potrebu da se uslovi u kojima se radi poprave. Ne samo da razumem njihove stavove već sam sve te stvari i sama iskusila. Svesna sam svega jer sam sama imala tu sreću da prođem kroz neka sjajna iskustva igrajući za reprezentaciju, ali moram da priznam da je bilo i nekih izuzetno teških momenata koje sam prolazila pre, tokom i posle okupljanja reprezentacije kao i nebrojenih situacija nakon kojih nisam mogla da prepoznam samu sebe u smislu da sam se osećala beskrajno usamljeno.

Važno je razumeti da se ovakve situacije ne dese samo preko noći. Jasno je da je ovo posledica nagomilavanja raznih dešavanja, odlula, propalih pokušaja da se nešto promeni i mentalne iscrpljenosti igračica koju je donela ta borba. Tokom karijere imala sam brojne prilike da radim sa ljudima različite metodologije, sistema igre, načina rukovošenja i činjenica je da igrači nikada nemaju uticaj na to, ali su oni ti koji to moraju da proživaljavaju iz dana u dan. I zato što je to tako, moramo da budemo ubeđeni da je sve što se radi najbolje za nas u datom momentu, ali – naše mišljenje mora da bude uzeto u obzir. Evidentan nedostatak komunikacije doveo je do svega što se sada dešava. Iako ne opravdavam neke stvari, razumem i saosećam sa potrebom da se nešto mora preduzeti jer ova situacija ne doprinosi dobrobiti fudbala za žene u Španiji.

Svi smo svedoci razvoja fudbala za žene u celom svetu i taj napredak mora da bude praćen profesionalizacijom na svim nivoima. Ako ne postoji veza između trenera i igrača, između saveza i igrača, ako igračice napuštaju grupu onda je jasno da nešto ne funkcioniše. Kako to da rešimo? Da li postoji nešto što igračice mogu da urade bolje na terenu? Šta još treba da uradimo da bi neko saslušao igračice? Nemam odgovore na ta pitanja, ali veoma jasno sam za to da su igračice morale da budu deo svega što se dešavalo i ne smatram da su bilo koga pokušale da ucenjuju ili uslovljavaju. Svaka od njih koja je rešila da podigne glas uradila je to zato što voli reprezentaciju i zato što želi da pripreme za Svetsko prvenstvo budu uspešne.

Zato, kao igrač koji je potpuno posvećen fudbalu, reprezentaciji i fudbalu za žene u Španiji, želim da nađemo rešenja kako bismo naš sport stavili na mesto koje mu pripada. Iskreno se nadam da ćemo uskoro biti ujedinjeni, posvećeni i entuzijastični zbog reprezentacije.

Ja ču nastaviti da iznosim svoj stav i uvek ću biti tu da saslušam svakoga ko ima nameru da na pravi način reši situaciju“, poručila je Hermoso.

Komentari

Vaš komentar