Iran: Politička odluka o otkazivanju utakmice protiv Kanade

Podeli:
Guliver

Iranska vlada osudila je "političku odluku" koja stoji iza otkazivanja prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Irana i Kanade, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Fudbalski savez Kanade u četvrtak je saopštio da otkazuje prijateljsku utakmicu sa Iranom, koja je trebalo da se igra 5. juna u Vankuveru.

Povezano

Dogovor o odigravanju utakmice izazvao je kontroverzu u Kanadi, dve godine nakon što je iranska protivvazduhoplovna odbrana ubrzo nakon poletanja u Teheranu oborila avion u kome su bili pretežno kanadski državljani.

Zamenik šefa iranskog pravosuđa Kazim Garibabadi naveo je na Tviteru da „takozvana zemlja slobodnih“ ne može da drži politiku van terena. Kanadski premijer Džastin Trudo nedavno je rekao da utakmica „nije bila baš dobra ideja“.

Pre dve godine 8. januara avion Medjunarodne avio kompanije Ukrajine na letu Teheran-Kijev srušio se, poginulo je svih 176 osoba u avionu, uključujući 85 kanadskih državljana ili stalnih stanovnika.

Iranske oružane snage su tri dana kasnije priznale da su greškom oborile letelicu. Udruženje porodica žrtava leta PS752 tražilo je od Kanade da otkaže utakmicu.

Ubrzo po objavi otkazivanja utakmice, predstavnik za medije iranske reprezentacije naveo je za lokalnu televiziju da će se Teheran žaliti Medjunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA). Svetsko prvenstvo održaće se od 21. novembra do 18. decembra u Kataru.

Komentari

Vaš komentar