Kako je Piksi uhvatio zalet: Čist FSS i mirna svlačionica

Reprezentacija 18. nov. 202110:20 > 11:2418 komentara
Podeli:
Stojković i sudija Orsato
FSS

Prva trećina mandata Dragana Stojkovića na kormilu Srbije, ocenjena čistom „desetkom“, bliži se kraju. Da li je Piksi, u hodu, spoznao temu za doktorsku disertaciju, ili je još jednom, neverovatno finim njuhom osetio trenutak za skok u trenersku orbitu, ostaje tema za razmišljanje i širu raspravu. Tek uspeo je ono što niko nije – da za 90 minuta okrene Srbiju naopačke.

Intezivno se poslednjih dana razglaba na temu formule Piksijevog uspeha. I nema tu ničeg lošeg, naprotiv, fudbal se posle godina surovog izgnanstva i proterivanja Radomira Antića i Slavoljuba Muslina vratio u dušu običnog čoveka. Na glasna zvona, kako i dolikuje najpopularnijem sportu.

Sasvim nepravedno, iako je selektor pažnju pokušao da preusmeri na drugu stranu, teg slave prevagnuo je isključivo na stranu harizmatičnog stručnjaka. Uz ključno pitanje – ima li u Piksijevom mandatu zrnce formule budućnosti? Ili je pak sve ostalo puki bljesak, na plećima čoveka magijske pojave i dela?

Previranja u FSS

Majstor trenutka, današnji selektor često je intrigirao javnost pojavama pred važne događaje, svesno inicirajući priču o potencijalnom dolasku na klupu. Umeo je i tada da profitira, kao čovek istančane definicije životnih i profesionalnih prioriteta. Skoro, bez greške.

U analizi Piksijevog zaleta, nameću se dve težišne tačke – čista situacija unutar Fudbalskog saveza Srbije i mirna svlačionica.

Uporedo s inauguracijom dugo čekanog selektora na klupi, FSS je ostao bez predsednika. Stojkovićevu promociju ispratio je zamenik predsednika, Marko Pantelić, pomislivši u tim danima da je zaista zaslužan za imenovanje naslednika Ljubiše Tumbakovića. Nije se Panta ni tada mnogo pitao, krajem maja „počišćen“ je sa Terazija i Piksi je utabao stazu ka ulozi vrhovnog autoriteta, iako se i to tada znalo da je njegova „zakon“.

Spreman da kadrira i sa iskustvom vođenja ključnih sektora, pre nepune dve decenije, istovremeno neraspoložen da se povija pred zahtevima ljudi iznad sebe, selektor je oformio sportsku vertikalu i donekle zagrebao prašinu u ostalim kancelarijama. Ostavljajući tri tačke pored konačnog rasporeda… Nije se selektor libio ni da pojavama na ključnim skupštinskim i zasedanjima Izvršnog odbora FSS obezbedi artikulaciju sopstvenih ideja u klanovski podeljenim sazivima. „Otvorena karta“ bila je najbitnija polazna tačka Stojkovićevog mandata. Lansirna rampa za uspehe na terenu. U situaciji autoriteta iznad sebe ništa ne bi imalo isti ukus. Dileme nema…

Pospremio je selektor, istovremeno, svlačionicu po ukusu. Izučio iskustvo Ljubiše Tumbakovića, nije dozvolio da seme razdora ostane ukopano ispod prve brazde. Pregledao svaku klicu, pre nego što se odlučio za prvi spisak, u martu 2021. Nije dozvolio da padne gde je najjači – u građenju timske ideje i obračunu sa lažnim liderima i Srbiji nedoraslim kapitenima. Sve je posle lakše išlo, na talasu odličnih rezultata, niko nije mario za „izgnanike“…

Piksijeva Srbija – to je već bila moćna priča.

Komentari

Vaš komentar