Ko posle Kokeze: Nema izbora do 2023.

Reprezentacija 5. apr. 202113:309 komentara
Podeli:
Marko Pantelić i Slaviša Kokeza
Guliver image

Malo bure i poneka preka, „jaka“, reč posle ostavke predsednika Slaviše Kokeze ostali su u retrovizorima prošlosti. Daleko od ozbiljnije rasprave i priče šta čeka Fudbalski savez Srbije nakon skoro petogodišnjeg lutanja i sistematskog urušavanja državnog tima, reprezentativnih selekcija i posebno domaćih takmičenja.

Fudbalska javnost u Srbiji pati od amnezije. Ništa novo, retka pobeda reprezentacije „iskrivi“ sliku u ogledalu i po pravilu, kao providan paravan, generiše još veće probleme na terenima od Horgoša do Štrpca. Uspesi „orlova“ na početku kvalifikacionog ciklusa za Mondijal u Kataru utišali su, ovog puta, priču o izborima unutar organizacije.

Povezane vesti

Do tada, skoro pola fudbalske Srbije bilo je „viđeno“ na upražnjenom predsedničkom mestu. Znani i neznani. Licitacije, ogoljene do besmisla, smenili su Piksijevi junaci i najednom oglasili – tišinu. Bez obzira što je u međuvremenu održana sednica Izvršnog odbora FSS, na čijem dnevnom redu se našla krucijalno bitna tačka o izborima u FSS i novom predsedniku.

Rasprava u Staroj Pazovi, prošlog četvrtka, „izrodila“ je dve teorije.

Prva – potencijalni izbori na svim nivoima, u ovom trenutku, nisu poželjni. Niti svrsishodni. Mandat novog skupštinskog saziva trajao bi kao i aktuelni, do proleća 2023. godine. Praktično, dug izborni proces, uz konkretne radnje, ostavlja prostor za konstituisanje skupštinskog saziva FSS tek 2022. A, za godinu dana fudbalska Srbija ponovo bi morala da bira… Zato je izvesno da izbora, najverovatnije, neće biti do 2023.

Druga teorija povlači izbor predsednika iz aktuelnog sastava Skupštine FSS. Među 68 aktivna delegata valja pronaći naslednika Slaviše Kokeze, spremnog da predvodi savez u naredne dve godine. A, to je već vraški težak posao, pogotovo što se čeka i ključni „signal sa vrha“.

Za sada, spektar zadataka iz predsedničkog opusa, obavlja zamenik Marko Pantelić. Sa Terazija 35 stižu potvrde – bivši reprezentativac neposredno je zainteresovan da uskoro prefiks „zamenik“ izbriše ispred imena i prezimena.

Valjani izbor dodatno ugrožava sporan član 49 Statuta FSS, po kojem predsednik ne može da bude stariji od 70 godina. Mimo demokatske prakse, pravljen prema meri jednog čoveka, uostalom, kao i mnoge norme poslednjih godina, izvesno je da će najviši pravni akt fudbalske organizacije uskoro na doradu.

Izvesno je da do izbora prvog čoveka FSS slede korenite promene u fudbalskim organima. Najpre u sudijskoj organizaciji, direktnom uzročniku mnogih problema. Odlazeći predsednik Milan Karadžić ne haje mnogo za kritike, nije se osetio odgovornim čak ni posle zatvorske kazne odmerene kolegi Srđanu Obradoviću… O skandaloznim režijama mnogobrojnih izvršilaca klupskih želja, sa pištaljakama u ustima, izlišno je i pričati. Problem je što u aktuelnom sistemu nema ni naznaka pravičnog rešenja, niti garanta boljeg sutra.

A, reč je o delu FSS razorenom do temelja…

Komentari

Vaš komentar