Koja je idealna, a koja grupa smrti za Orlove na putu do EP?

Reprezentacija 28. sep 20229:3517 komentara
Podeli:
Guliver

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dve proplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža.

Srbija nije igrala na Evropskim prvenstvima od 2000. godine i šampionata održanog u Belgiji i Holandiji. Tačnije, tada se zemlja još zvala SR Jugoslavija, a na narednih pet kontinentalnih šampionata nije bilo Srbije! Poslednja šansa propuštena je u baražu sa Škotskom. U međuvremenu, ostvaren je plasman na čak četiri Mondijala, 2006. u Nemačkoj, 2010. u Južnoafričkoj republici, 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru. 

UEFA je odlučila da uoči žreba kvalifikacija rasporedi sve selekcije u šest šešira. Prilikom žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 9. oktobra u Frankfurtu naći će se ukupno 53 reprezentacije, s obzirom na to da Nemačka kao domaćim ima osiguran direktan plasman, dok je Rusija suspendovana i nema pravo nastupa. 

Kvalifikacije će se odvijati u deset grupa, od kojih će sedam biti sa po pet selekcija, a tri sa po šest selekcija. Za određivanje šešira UEFA je uzela konačni poredak u tek završenom izdanju Lige nacija, prema kojem je Srbija ostvarila plasman u A diviziju, ujedno i izborila mesto u drugom šeširu. 

Samim tim, Orlovi su već izbegli dve velesile, koje su zbog slabijh rezultata pale u drugi šešir, Francusku i Englesku. Od žreba će naravno mnogo zavisiti, svakako bi bilo lakše igrati sa Mađarskom ili Poljskom, nego na primer sa Hrvatskom ili Italijom iz prvog šešira. Potencijalna “mina” u trećem šeširu je Ukrajina, u četvrtom su to Grčka i Turska… 

Čini se da bi idealna grupa za Srbiju bila ona u kojoj bi bile Mađarska, Jermenija, Farska ostrva i Gibraltar, daleko teže bi bilo na primer sa Hrvatskom, Ukrajinom, Turskom i Slovačkom…

Idealna grupa: Mađarska, Srbija, Jermenija, Farska ostrva, Gibraltar.

Grupa smrti: Hrvatska, Srbija, Ukrajina, Turska, Slovačka.

Prvi šešir će biti podeljen u dve podgrupe i to onu sa učesnicima finala te onu sa preostalih šest najboljih reprezentacija iz Lige A Lige nacija. Zemlje učesnice finala biće automatski raspoređen u grupe sa po šest reprezentacija. Šeširi dva, tri, četiri i pet broje po deset reprezentacija, dok su u šestom šeširu tri reprezentacije. 

Prvi šešir: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska. 

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.  

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija. 

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv. Kosovo, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija. 

Peti šešir: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.  

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn. 

 

Komentari

Vaš komentar