Na današnji dan: Prva pobeda samostalne Srbije pred publikom

Reprezentacija 7. okt 202110:30 > 10:361 komentar
Getty Image/ Ezra Shaw / Staff

Na današnji dan 7. oktobra 2006. godine fudbalska reprezentacija Srbije je u svom prvom meču na stadionu "Rajko Mitić" pred publikom u kvalifikacijama za EP 2008 zabeležila pobedu protiv Belgije od 1:0 (0:0). Prethodno je 2. septembra te godine slavila protiv Azerbejdžana na svom terenu, ali na meču bez publike, i igrala nerešeno (1:1) sa Poljskom u Varšavi.

To je bila prva zvanična utakmica samostalne Srbije pred publikom  posle kraha zajednice sa Crnom Gorom.  Na stadion u Luutice Bogdana je došlo oko 25.000 vidno raspoloženih navijača da bodri izabranike Havijera Klementea. Belgijanci su nastupali u izuzetno jakom sastavu. Vinsent Kompani, Danijel Van Bujten,Musa Dembele, Tomas Vermalen…samo su neka od imena koja su tada predstavljala Crvene đavole.

Iako igra nije bila na zavidnom nivou, srpski reprezentativci su zahvaljujući zalaganjem i borbenošću nadvisili jednog od najtežih rivala i na kraju zasluženo pobedili. Značaj bodova u kvalifikacijama uticao je da ni jedan ni drugi tim ne prikažu fudbalsku igru koja bi obilovala lepotom.

FSS

Igrao se 55. minut kada je posle akcije nekoliko reprezentativaca Srbije Nikola Žigić zatresao protivničku mrežu. Ognjen Koroman je započeo akciju, zatim je dodao loptu Dragutinoviću, koji je sjajno utrčao sa njom u kazneni prostor i kao na tacni poslužio Žigića, koji je sa udaljenosti od sedam – osam metara šutirao u donji desni ugao.

Do kraja meča gostujuća ekipa je bila znatno ofanzivnija, stvarala šanse, ali Orlovi su se povukli i igrali defanzivno kako bi sačuvali rezultat, što su na kraju i uspeli. Dve odlične šanse imala je Belgija preko Van Bujtena i Vanderberga, ali je golman Vladimir Stojković bio na visini zadatka, tako da je ostao rezultat 1:0 za Srbiju.

Reprezentacije su nastupale u sledećim sastavima:

SRBIJA: Vladimir Stojković, Marjan Marković, Nemanja Vidić, Mladen Krstajić, Ivica Dragutinović, Nenad Kovačević, Dejan Stanković (kap), Ognjen Koroman (od 71. Ivan Ergić), Aleksandar Trišović (od 60. Danko Lazović), Marko Pantelić (od 90. Igor Duljaj), Nikola Žigić.

BELGIJA: Stijn Stijnen, Vincent Kompany, Carl Hoefkens, Timmy Simons (kap), Thomas Vermaelen, Daniel Van Buyten, Karel Geraerts, Gaby Mudingayi (od 75. Luigi Pieroni), Bart Goor (od 84. Kevin Vandenbergh), Émile Mpenza, Moussa Dembélé (od 62. Mbo Mpenza).

 

Komentari

Vaš komentar