„Orlovi“, glave gore!

Reprezentacija 8. sep 202112:5020 komentara
Podeli:
Tim Srbije u Dablinu
FSS

Zastala je Srbija na onom mestu gde se najmanje nadala. Na ostrvskom „crnom jezeru“ šok autogol Nikole Milenkovića, uz svesrdnu asistenciju Sergeja Milinkovića-Savića, pomračio je na trenutak um selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju i njegovoj četi, u isto vreme spakovao priče o jurišu na prvo mesto u puku iluziju sa neizvesnim ishodom.

Nije baš tako, niti bi smelo da bude.

Odigrali su „orlovi“, na dablinskoj „Avivi“, jednu od najboljih partija poslednjih decenija. Imali sve – dominaciju, posed lopte, desetak odličnih šansi, fenomenalnu igru. I statistiku ispred sebe – 18 šuteva na gol naspram šest domaćina, deset u okvir gola, nasuprot svega dva pokušaja Iraca, 8:4 u kornerima, 55:45 odnos sa loptom, 89:84 tačnost u pasu…

Povezano

#related-news_1

Ne i prisebnost da poentiraju posle školskih akcija, odavno zaboravljenih u nas, brzopoteznih šah situacija na svim poljima zapanjenog fudbalskog Dablina. Kad nisu mogli da matiraju rivala, onda jesu sebe i to u trenucima kad više nije bilo vremena za epski povratak i nastavak ravnopravne bodovne trke sa Portugalom na putu ka Kataru 2022.

Utakmica, kakve fudbal prožimaju svih godina, razočarala je Srbiju. Na sreću, ma koliko paradoksalno zvučalo, samo rezultatski. Ostatak priče, sa obrisima budućnosti, budimo pošteni, mnogo je vrednija poruka od završnih 1:1 na dablinskoj „Avivi“.

Nepravda, ili iluzija, nije bitan konačan zaključak, koliko slika da ekipa Dragana Stojkovića igra fudbal. Ofanzivan, siguran, ubedljiv, baš kakav Srbija voli.

Rano je danas da pričamo o katarzi srpskog fudbala. Na razvalinama autoritarne vladavine Slaviše Kokeze, uništenog takmičenja, reprezentacije iznad koje je uvek lebdeo znak pitanja, razorenih mlađih selekcija, svih zajedno obavijenih u celofan sumnje i opšteg nepoverenja, Piksijev mandat već ovog septembra dobija obrise odlično ukomponovane priče, spremne da Srbiju vrati u fudbalski ugledno društvo. Zato i remi u već dobijenoj utakmici nikako ne bi smeo da oplodi ionako naoštrene kritičare, s punim pravom, ozlojeđene u vremenu zla.

Selektor, u ovom trenutku, zaslužuje maksimalnu podršku. Baš kao i tridesetak momaka, nosilaca igre na putu ka Kataru, temelja budućnosti najpopularnijeg sporta na prostorima od Kelebije do Štrpca.

Fudbal često ume da kazni nepošten odnos prema njegovom visočanstvu. Isto tako i da nepravedno oduzeto vrati. Zato posle priče iz Dablina nije mesto apokaliptičnim teorijama. Šta god da je u pitanju, ova Srbija, sa Piksijem na čelu, mnogo vredi. I može daleko da dogura.

Zato – „orlovi“, glave gore, uživanje u fudbalu tek je počelo!

Komentari

Vaš komentar