Piksi Stojković: Od Toplaka sam mnogo naučio

Reprezentacija 26. jul. 202117:19 > 17:23
Podeli:
Ivan Toplak Sport Klub
Foto Sport Klub

Prilikom nedavne posete muzeju Olimpijskog komiteta Srbije, selektor Srbije Dragan Stojković prisetio se jedne lepe anegdote sa Ivanom Toplakom, sa kojim je sarađivao u olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije.

Ivan Toplak

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije, kasnije uspešan trener i selektor Ivan Toplak preminuo je danas u Mariboru u 90. godini.

Na Igrama u Los Anđelesu 1984. godine, Mrkela i ja smo bili najmlađi u našoj ekipi. Imali smo jedan kvalifikacioni turnir u Baltimoru na kome smo sticajem okolnosti sve utakmice na poluvremenu gubili sa 2:0, a završavalo se pobedama naše reprezentacije od 4:2. I onda su novinari postavili pitanje Ivanu Toplaku u čemu je tajna, jer im je to bilo vrlo čudno i do tada nezabeleženo. A naš selektor, jedan genijalan čovek i fudbalski stručnjak, veliki intelektualac od koga sam ja puno toga naučio, odgovorio je da njegovim igračima treba malo više vremena da se zagreju i da tek u drugom poluvremenu počinju da igraju pravi fudbal.

Naravno, nama je u svlačionici rekao ’daj momci, nemojte više da me dovodite u ovu situaciju’. Po dolasku u Los Anđeles, zaigrali smo u furioznom stilu i na kraju stigli do bronzane medalje koja mi puno znači i koja zauzima počasno mesto u mojoj riznici trofeja i priznanja”, ispričao je Dragan Stojković Piksi za zvanični sajt FS Srbije.

Luda družina iz Istočne Evrope

Toplak je na klupi Jugoslavije sedeo na osam utakmica, ali je najveći uspeh ostvario kao selektor olimpijske reprezentacije, sa kojom je najpre osvojio četvrto mesto na Igrama u Moskvi 1980, a potom i bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984. godine.

Taj fenomenalan olimpijski tim koji je igrama i rezultatima privlačio pažnju celokupne sportske javnosti, činili su Dragan Stojković, Bora Cvetković, Stjepan Deverić, Mirsad Baljić, Milko Đurovski, Vlado Čapljić, Mitar Mrkela, Srećko Katanec, Ljuba Radanović, Admir Smajić i mnogi drugi asovi koji su kasnije napravili velike karijere i u A reprezentaciji.

Luda družina iz Istočne Evrope, kako su je zvali mediji u SAD, prošetala se kroz grupnu fazu i pobedama protiv Kameruna, Kanade i Iraka izborila plasman u četvrtfinale gde je deklasirala Zapadnu Nemačku sa 5:2 i nanela joj jedan od najtežih poraza u njenoj istoriji (het-trik Bore Cvetkovića).

Ivan Toplak FK Crvena zvezda
Foto FK Crvena zvezda

U polufinalu sa Francuskom sudija je isključio dvojicu jugoslovenskih fudbalera (Jovicu Nikolića i Boru Cvetkovića), pa su izabranici Ivana Toplaka posle velike borbe i tek u produžecima izgubili sa 4:2.

U meču za treće mesto, Plavi su napravili preokret protiv Italije, slavili sa 2:1 i osvojili bronzano odličje za jugoslovenski olimpijski tim.

Legenda Crvene zvezde

U tandemu sa Ivicom Osimom, Toplak je predvodio Jugoslaviju i na tri utakmice tokom 1986. godine, posle čega se preselio u Indoneziju u kojoj je radio od 1991. do 1993. godine.

Tokom uspešne igračke karijere branio je boje mariborskog Branika, ljubljanske Olimpije i Crvene zvezde. Odigrao je i jedan meč za najbolju selekciju Jugoslavije, 28. novembra 1956. godine protiv Engleske, preneo je Fudbalski savez Srbije, koji izražava najiskrenije saučešće porodici Toplak.

Komentari

Vaš komentar