Piksijev fudbal iz ugla Dragomira Okuke: Ultraofanziva!

Reprezentacija 23. feb. 202115:004 komentara
Podeli:
Stojković i Okuka
Privatna arhiva

Piksi selektor Srbije! Vest čekana mnogo duže od prethodna dva meseca neizvesnosti. Poslednji istinski idol jugoslovenskog fudbala ponovo među svojim ljudima i to na klupi posrnulog državnog tima. Na prvi pogled idila. U suštini krupan zalogaj, ražanj na kojem su se pekli i neupitno veći, iskustvom bogatiji, stručnjaci od budućeg selektora.

Na fudbalskom polju – Piksijeva trenerska filozofija i poimanje igre totalna su nepoznanica za fudbalsku javnost u Srbiji. Na drugom kraju sveta, Dalekom istoku, Stojković je izgradio imidž trenera sa najstabilnijim mandatom – tokom 11 godina vodio je svega dva tima, Nagoju i Gvangdžu RiF, na ukupno 419 zvaničnih mečeva. Za ovdašnje prilike nepojmljiv podatak.

Šta nam, posle dva velika mandata u „strogoj tuđini“, Piksi donosi u Srbiju?

„Napadački fudbal, na gol više! Ultraofanzivan, kroz veliki posed lopte, uz mnogo šansi i raznovrsne ideje. Igru, kakvu ljudi u Srbiji obožavaju, nezavisno da li su na suprotnoj strani Nemci, Englezi, Francuzi, Albanci, Estonci…“, nema dilemu Dragomir Okuka, jedan od probranih srpskih trenera – Piksijevih rivala na klupi.

Povezane vesti

Tokom 2016, u martu i julu, Stojkovićev Gvangdžu RiF pobedio je oba puta Okukinu Tedu – 1:0 i 3:2.

„Odigrali smo sjajne utakmice, pogotovo drugu. Na prvoj sam i debitovao, u drugoj je imao već sjajnog strelca Zahavija, dva puta golgetera kineskog šampionata, danas prvotimca PSV-a. Čudo je taj dečko napravio, upravo, zahvaljujući Piksijevoj fudbalskoj filozofiji. Maleni Gvangžu RiF izrastao je u klub za poštovanje u društvu milionera. A, to je već velika stvar, dokaz da trener zna posao.“

O sistemu igre – kratka priča.

„Nezavisno da li je 3-4-3, 3-4-2-1, ili 4-4-2, podrazumeva se napad iz svih oružja. Verujem da aktuelni timski trenutak pogoduje ideji da se klupa državnog tima poveri nekada velikom fudbaleru. Ne samo Mitrović, Jović i Vlahović, već i Tadić, Kostić i Milinković-Savić, nose u sebi kvalitet za najveće izazove. Imaće selektor, sa saradnicima, znanja i umešnosti, da od Srbije napravi skladan tim. Možda će teži zadatak biti formiranje defanzivne linije i anuliranje grešaka iz prethodnih utakmica.“

Stojković pobedio i Stanojevića

Piksi je pobedio još jednog srpskog trenera, angažovanog u Kini. U maju 2019. bio je uspešniji od Peking Renea, predvođenog Aleksandrom Stanojevićem (3:1). Zanimljivo, taj susret sudio je Milorad Mažić.

U Japanu je Piksi vojevao i sa Mihajlom Petrovićem, trenerom Urave. Rođeni Lozničanin, nekada prvotimac Rada, u međuvremeno sa novim imenom – Mihael – bio je uspešniji. Upisao je tri pobede u četiri meča. Stojković je pobedio u poslednjem, oktobra 2013.

Okuka zna odgovor i na pitanje – imaju li Piksijeva iskustva sa Dalekog istoka prođu u Beogradu?

„Nemojte u to da sumnjate. Na stranu što je moderno doba potrlo granice, pogledajte i spisak prvotimaca Gvangžua RiF u vreme Stojkovićevog mandata. Zahavi pogađa za PSV, Musa Dembele nosio je dres Totenhema, Dia Saba standardan je reprezentativac Izraela, Brazilac Renatinjo košta skoro dva miliona evra… Fudbal je globalan fenomen, isti zakoni i metode rada prolaze u Evropi, Aziji, Americi… I ne potcenjujte Kinu i Japan! Nikako!“

Celokupan ambijent, uoči promocije jedanaestog selektora Srbije, raduje i proverenog stručnjaka, svojevremeno najboljeg trenera Kine i dobitnika Zlatne lopte FSS.

„U priči o reprezentaciji i neuspesima moramo da budemo iskreni i priznamo – nije samo teren uzrok našeg jada. Piksijev autoritet konačna je prilika za obračun sa svim pratećim problemima u timu, garant uspeha. Selektoru, saradnicima u stručnom štabu želim uspeha na svim poljima. I sreću, naravno. Zaslužiće je…“, poručio je Dragomir Okuka.

Komentari

Vaš komentar