Piksijeva jednačina sa deset nepoznatih

Reprezentacija 23. mar. 20219:303 komentara
Podeli:
Dragan Stojković
FSS

Izostali su blicevi i kamere na promociji, potom i uvek poželjna po koja reč sa predstavnicima medija, glasu javnosti u delikatnom trenutku. Neće biti ni aplauza sa tribina, u znak dobrodošlice jednom od najvećih igračkih imena s naših prostora.

Pandemija je lišila Dragana Stojkovića Piksija mnogih čari selektorskog zanata. Dolazak na klupu u specifičnim okolnostima uskratio je novog predvodnika „orlova“ uživanja u lepotama mimo terena. Od prvog radnog dana, ipak, sve staje u jednostavnu priču – rezultati su jedino merilo uspeha. Fijasko u duelu sa Škotskom nikako ne bi smeo da bude teret novoj generaciji reprezentativaca, pogotovo na putu ka Kataru, gde od srede do utorka slede možda i presudni duelu sa Republikom Irskom, Portugalom i Azerbejdžanom.

Piksija je na Terazijama 35 sačekao zadatak mnogo kompleksniji od običnog selektorskog. Predsednik Slaviša Kokeza i formalno je podneo ostavku, sportski sektor promenjen je iz korena, srpski fudbal nije na dobrom glasu, trenerskoj školi preti slom… Nije posao selektora da se bavi tim problemima, međutim, u situaciji odrešenih ruku za čišćenje izrovarenog dvorišta, autoriteta na vrhuncu i rukovodećih kapaciteta, posle rada u FS SR Jugoslavije i Crvenoj zvezdi, izvesno je da će Stojkovićeve ingerencije imati prošireno polje delovanja.

Povezane vesti

Trogodišnji mandat i Piksijeva harizma, jednostavno, ne smeju da se propuste. Selektor, sa najbližim saradnicima, mora da napravi suštinski zaokret i otklon od starih navika. Od rezultata sportskog sektora, stara je istina, zavisi i slika celokupnog Fudbalskog saveza Srbije.

A, od rešenja deset krucijalno bitnih stavki i sudbina treće postigračke misije Dragana Stojkovića Piksija.

Zdrava svlačionica

Vedar ambijent i zdrava svlačionica polazne su tačke uspeha državnog tima. Godinama unutar reprezentacije ne ide sve kako treba – istakao je i Piksi u intervjuima pred početak mandata – klanova ranije nije bilo. Selektoru neće biti lako, sa neuspesima prljav veš brzo ispliva na površinu, neretko su i plasmani na velika takmičenja rađali jabuku razdora.

FSS

Grupa od 30 fudbalera automatski povlači za sobom i deo nezadovoljnih. Fingirane povrede i izostanci sa manje bitnih utakmica, često su poslednjih godina manifestovali, upravo, nezadovoljstvo u timu i na direktan način razarali tkivo državnog tima.

Na Stojkoviću je prioritetan zadatak da nemilu praksu iskoreni.

Povratak vere u domaći fudbal

Najpopularniji srpski sport nije na dobrom glasu. Na serijske probleme u domaćim takmičenjima nadovezali su se i neuspesi državnog tima, garnirani učestalim svađama i sukobima. Uspeh „orlova“ u predstojećim kvalifikacijama mogao bi direktno da inicira povratak vere u fudbal.

Reprezentacija je ogledalo domaćeg takmičenja. Prethodnih godina, i u danima uspeha, često je bila maska za probleme i nameštene utakmice unutar superligaškog i nižih rangova. Nadamo se napokon simbiozi uspeha srpskih reprezentativaca i boljeg nam fudbala u Srbiji.

Kult reprezentacije

Sport klub se naširoko bavio temom kulta državnog tima. Emisija, čiji odjeci su daleko premašili granice Srbije, donela je jasan odgovor – ovaj problem iziskuje permanentan rad. Piksija su sačekali veliki problemi, konačni otkazi dvojice reprezentativaca iz najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na planeti Nemanje Matića i Luke Milivojevića.

Kuća fudbala u Staroj Pazovi
FSS

U takvoj situaciji priča o izgradnji kulta gubi na smislu.

Rešenje rebusa, međutim, direktno zavisi od uspeha na terenu. Praksa kod najuspešnijih srpskih selektora, Radomira Antića i Slavoljuba Muslina, najbolji je svedok vremena. Iskustva i rad počivšeg Antića, u izgradnji kulta, trebalo bi selektoru da budu od najvećeg značaja, model kako treba.

Jačanje škole

Srpska škola gubi identitet, sve je manje trenera angažovanih preko granice. Marko Nikolić i Siniša Mihajlović, donekle uz Veljka Paunovića, jedini brane čast na velikoj sceni, proredio se spisak i u takozvanom „trećem fudbalskom svetu“.

Bez dobrih trenera nema nam ni zdravog fudbala. Piksi to nabolje zna, iako je godinama radio na Dalekom istoku. Kao tipičan predstavnik srpske struke imao je čast da uči od najboljih i snagom autoriteta, u ovom trenutku, imaće presudan značaj na razvoj mladih kolega. Gotovo na nivou – revolucionarnog.

Saradnja sa kolegama

Mandati Radomira Antića, donekle i Slavoljuba Muslina, imali su jasnu ideju – uporedo jačanje saradnje sa mladim kolegama. Antara je na poseban način oblikovao stručnjake u koje je verovao, pogotovo Marka Nikolića i Radovana Ćurčića, Muslin se nije libio učestalih predavanja grupi dolazećih stručnjaka.

Dodatni sadržaji često izazivaju i pažnju šire javnosti, istovremeno kao dobra poruka i markentiški iskorak u afirmaciji srpskog fudbala.

Piksi ima autoritet da poentira i na tom planu.

Simbioza sa mladim timom

Definicijom novih odnosa unutar sportskog sektora Fudbalskog saveza Srbije stekli su se i preduslovi za unapređenje saradnje seniorskog i mladog tima, nalik modelu u vreme angažovanja Slavoljuba Muslina i Gorana Đorovića. Nije dugo trajalo, svega dva meseca, ali je kratko vreme potvrdilo zdravu ideju na dobrobit srpskog fudbala.

Ilija Stolica
FSS

A, svega šest meseci ranije imali smo neshvatljivo loše relacije u istom sektoru. Ceh je platio Tomislav Sivić, uprkos plasmanu na Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Nažalost, primeri loše saradnje, čak i sukoba, bili su češći od pozitivnih vibracija od 2006.

Iako aktuelni selektor mlade reprezentacije, Ilija Stolica, nije u FSS stigao na talasu promena u sportskom sektoru, sa statusom trenera budućnosti, zaslužuje podršku Dragana Stojkovića i Stevana Stojanovića.

Otklon od starih navika

Mnogo je problema pritiskalo reprezentaciju Srbije proteklih godina i ne čude česta iskakanja iz sistema. Odmah po dolasku, selektor je predstavio nova pravila ponašanja i stavio do znanja da neće trpeti nedisciplinu. Zaštitio je igrače, istovremeno i definisao osnove buduće saradnje, sa jasnim pravilima.

Mladen Krstajić
AP images

Stojković nije imao dilemu u osnovnoj poruci – „ja odlučujem“. Poslednjih godina, nažalost, nije bilo tako. U situaciji vrhovnog autoriteta, novi selektor imaće snage da napravi otklon od starih navika. Bez obzira na opiranja. Stara je praksa, osetio je to na sebi Ljubiša Tumbaković, da se kompromisi najskuplje plaćaju.

Jasan sistem

Srpskom timu potreban je jasan, hijerarhijski, ustrojen sistem. Ranije je egzistirala ideji o istovetnom modelu rada sa svim reprezentativnim selekcijama. Ideja, međutim, nikad nije otelotvorena do kraja.

Pred Piksijem je neobično dug, trogodišnji, mandat. Prilika da ustroji celokupan reprezentativni aparat.

Prethodnici, sportski direktor Vladimir Matijašević i koordinator selekcija Goran Grkinić, dali su šansu grupi mladih stručnjaka, uspostavili novu selektorsku mrežu, ali u vreme pandemije nisu imali priliku da u praksi provere rezultate rada. Poznavaoci srpskog fudbala uverenu su u dobre poteze, zato u novim odnosima definicija sistema FSS podrazumeva nadogradnju i definisanje konzistentne celine.

Jedinstvo sportskog sektora

Definicija novih kadrovskih rešenja, po Piksijevoj želji, ne ostavlja ni milimetar prostora za izgovore – jedinstvo sportskog sektora garant je ozbiljnog rada i uspeha.

Stevan Stojanović
FSS

Sa direktorom Stevanom Stojanovićem, prvi čovek srpskog tima, postavio je polazne tačke po sopstvenoj želji. U takvom odnosu, zna se tačno ko šta radi. Nažalost, takva praksa izostala je poslednjih godina… Mnoge nadležnosti su se preplitale, iako je suštinski pitao samo jedan čovek – predsednik Slaviša Kokeza.

Nova slika FSS

Fudbalski savez Srbije uploviće brzo u seriju promena. Danas radi u „sporohodnom režimu“, tek da odgovori tekućim zadacima, međutim, jasno je da neće moći u istom ritmu narednih meseci.

Izborni proces je na pragu. Formalno, to pitanje iziskuje i razgovore sa selektorom. Aktuelna konstelacija snaga nalaže sasvim drugačiji, proces u obrnutom pravcu. Ime naslednika Slaviše Kokeze na Terazijama 35 direktno zavisi i od Piskijevog stava. Zato će i reč selektora biti možda i ključna u kreiranju nove slike Fudbalskog saveza Srbije.

Komentari

Vaš komentar