Poruka iz Pešte: Piksi je vratio fudbal Srbiji i zato uspeo!

Nebojša Vignjević
SK

Jeste prijateljska, ali dolazak Srbije u Mađarsku, nezavisno od karaktera utakmice, uvek je sa sobom budio dozu znatiželje i emocionalnosti. Tako i danas, uoči 34. zvaničnog susreta naše reprezentacije, ma kako se zvala, sa severnim komšijama nosi neskrivenu odoru ekluziviteta i moći da na tribine mobiliše i preko 50.000 navijača.

Od izveštača iz Budimpešte

Zato je Nebojša Vignjević, beogradski đak sa specifičnim statusom u glavnom gradu Mađarske, posebno tražen ovih dana. Šef struke Honveda, ranije nepunih sedam godina angažovan u kontinuintetu na klupi Ujpešta, osvajač tri trofeja, odomaćen u Budimpešti, odgovarao je na bezbroj pitanja poslenika sedme sile, željnih da dokuče šta se to danas dešava u fudbalskoj Srbiji i odakle „orlovi“ već na mondijalskoj listi.

Sport klub u Budimpešti

#related-news_1

Odgovor za ljubitelje fudbala od Kelebije do Šare malo je specifičniji, razumljivo dve nijanse dublji i sistematičniji.

„Suštinski najbitniji korak očitavao se u želji selektora da Srbiju vrati fudbalu. Igri, pasu, lopti, nadmetanju, gde smo dominantni. Izgubili smo se u trkanju, „rkanju“, matematici, poništili identitet sopstvene škole. Vratio nas je Piksi Stojković sebi, sve ostalo je nadogradnja. Vrhunski asistent Tadić, fudbalski mađioničar Sergej, grupa fudbalskih znalaca, u aktuelnom rasporedu najbolje se oseća. Pliva kako se od takvih „riba“ u fudbalskoj vodi očekuje. Identitet dolazi iznutra i selektor to najbolje prepoznaje“, kao olovkom, majstorski Nebojša Vignjević, u razgovoru za Sport klub nedaleko od budimpeštanske „Puškaš arene“, iscrtava poluge moći Piksijeve Srbije.

Ovog puta, u Budimpešti, klatno favorita stalo je na Srbiji. Pozicija za uživanje, ili zadatak više?

„Srbija je uvek favorit kad igra sa Mađarskom. Ništa novo! Ne plašim se da Piksijeva ekipa ume da se snađe u toj ulozi, naprotiv, ima snagu i za iskorak više. Prijateljska je utakmica, dodatni pritisak ne postoji. Igraće se pred punim tribinama, frenetičnim navijačima mađarske reprezentacije, nadam se utakmici vrednoj priče. Naravno, i pobedi Srbije!“

Euforija nije napustila Mađare, iako su kvalifikacioni ciklus za odlazak na Mondijal u Kataru okončali daleko od planirane druge pozicije u grupnoj fazi.

„Fudbal je ubedljivo najpopularniji sport u Mađarskoj, reprezentacija ima posebno mesto u srcima navijača i dolazak velikih ekipa, a Srbija jeste takva, uvek podiže Budimpeštu na noge. Pogotovo, posle dva uzastopna učešća na evropskim takmičenjima. Ovdašnji fudbal raskrstio je sa ružnom prošlošću i četiri decenije izgnanstva sa velike scene. Često ističem – Mađarska više ne može nazad. A, dokle može napred, to je već pitanje za prognozere. Za mene, čoveka iz struke, siguran sam – ima ogroman prostor ispred sebe…“

Na stazi, posutoj mnogorbojnim bogazima, državni tim i ekipe predvode – stručnjaci iz uvoza. S poverenjem oročenim na duži rok. Pozicija selektora Marka Rosija ostala je neupitna i posle zastoja u mondijalskim kvalifikacijama.

„Italijan radi odličan posao i čelnici saveza veruju da će napraviti korak napred. Mađarski tim u delikatnom je trenutku, nazire se smena generacija, iako sistem i davno profilisana razvojna linija nisu nijednim delom okrnjeni. Šafer, Adam Nađ, Atila Salai, Šn, kod nas možda poznatiji kao Šun, Soboslai, Šalai… to je grupa budućnosti, okosnica današnjeg tima. Iza njih je rudarski posao, možda ne igraju superatraktivno, ali mogu svima da zagorčaju život. Nebitno da li slede francusku, nemačku, ili svoju školu, od njih očekujte uvek maksimalnu disciplinu, veliku odgovornost i borbu do poslednjeg minuta.“

Mladenović i Rajković
FSS

Povratak u Mađarsku, posle kratkotrajnog i takođe dobrog posla u letonskoj Liepaji, smestio je Nebojšu Vignjevića u evropski izlog. Ovog puta na klupi Honveda, iz čijih redova je delegiran još jedan potencijalni učesnik dvoboja sa Srbijom – rezervni golman Peter Sapanjoš.

„Da je bilo dobro, niko me ove zime ne bi ni zvao… Priča sa Honvedom drugo je trajala, napokon, početkom februara sve se poklopilo i prihvatio sam ponudu kluba iz Kišpešta. Ugovor do leta iduće godine najbolji je dokaz stepena poverenja. Ogroman broj dece igra danas fudbal u Budimpešti i ideja je da stabilizacijom u elitnom rangu posvetim pažnju i drugom kraku klupske politike – školovanju mlađih naraštaja…“

A, do tada Mađarima ostaje da uživaju u golovima prvog strelca crveno-crnih Nenada Lukića, partijama Honveda, jednog od simbola države, uporedo i uče od Nebojše Vignjevića i njegovih saradnika.

„Uz najboljeg strelca, Nenada Lukića, Marko Petković iskustvom uliva sigurnost, Dejan Dražić polako usvaja nove trendove, tu je i vezista Dušan Pantelić. Proredio se i broj srpskih fudbalera u Mađarskoj, novi projekti nametnuli su i drugačije trendove. Zato su i uspesi reprezentacije Srbije ostali nama, večitim pečalbarima, otvoren prozor u svet. I mnogo više od toga…“, zaključuje Nebojša Vignjević bogatu opservaciju prilika na relaciji Budimpešta – Beograd.

Utakmicu Mađarska – Srbija pratite na kanalu Nova S uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar