„Reprezentacije, karantin i klubovi – potrebno fer rešenje“

Justin Setterfield/Getty Images

Kako se približava martovska reprezentativna pauza tako iz svih liga i klubova polako stižu komentari ko će putšati igrače i pod kojim uslovima, ko neće, a ko će ipak morati u karantin po povratku.

Tim povodom oglasio se i trener Pari Sen Žermena Maurisio Poketino koji je pozvao na pravedan odnos prema svim igračima koji bi mogli da se nađu u situaciji da moraju da budu u karantinu po povratku sa reprezentativnog okupljanja.

„Situacija je komplikovana, uključuje različite fudbalske federacije, vlade raznih zemalja i naravno FIFA i svi oni zajedno bi trebalo da nađu pravično rešenje za sve“, rekao je Poketino.

„Važno je da pronađemo rešenje kako bi takmičenja mogla da se nastave, ali i da igrači budu tretirani na isti način bez obzira iz koje se zemlje vraćaju. Ono što smo videli od početka pandemije je koliko ovakve stvari mogu da utiču na rezultate. Takođe, svima je jasno koliko je reprezentativna pauza važna, koliko su bitni kvalifikacioni mečevi za Svetsko prvenstvo“, dodao je Poketino.

Sam Poketino iskusiće ovu vrstu problema na svojoj koži jer za meč protiv Lila nakon reprezentativne pauze najverovatnije neće moći da računa na Nejmara, Markinjosa i Anhela di Mariju zbog pravila koja su trenutno na snazi u Francuskoj a koja nalažu da svi koji dolaze sa teritorije van Evrope po ulasku u zemlju moraju da budu u samoizolaciji sedam dana i da nakon toga pokažu nadležnima negativan test na koronavirus.

„Potrebna nam je odluka na osnovu koje nijedna federacija ili klub neće trpeti. Uz to, svakako treba imati na umu visok tempo u kome igrači igraju već mesecima i da je na svima nama da ih zaštitimo. Govorim o dogovoru na opštem nivou, između svh vlada i FIFA, odluka mora biti ista i fer za sve. Ovo je situacija u kojoj nam je svima potrebna podrška i zaštita organizacije kakva je FIFA“, zaključio je Poketino.

Što se Međunarodne fudbalske federacije tiče, ona je u februaru objavila da je period važenja olakšanih pravila za klubove koji odluče da ne puste igrača na reprezentativnu dužnost produžena do kraja aprila. FIFA se time praktično stavila po strani u ovoj situaciji i dala klubovima odrešene ruke da ne dozvole igračima nastupe za reprezentacije. Ipak, olakšica važi samo za igrače koji bi po povratku u klub morali da budu u karantinu.

Komentari

Vaš komentar