SK saznaje: Svilar na Piksijevom spisku

Reprezentacija 18. jul 20219:55 > 10:349 komentara
Mile Svilar
Colorsport/Lynne Cameron

Golman Benfike, Mile Svilar, nalazi se na pragu reprezentacije Srbije, saznaje Sport klub.

Perspektivni čuvar mreže, rođen avgusta 1999. u Belgiji, odavno je želja Fudbalskog saveza Srbije. Tokom mandata prethodnih selektora, provejavala je ideja da momak srpskog porekla stane na gol državnog tima, međutim, mnogo faktora nije išlo u prilog konačnoj realizaciji.

Ovog puta, kako saznaje Sport klub, situacija je sasvim drugačija. Uz dve najsnažnije konstante, prisutne poslednjih godina, ideju FSS da napokon privoli Svirala, i ne toliko vidne, ali uvek prisutne, želje porodice golmana Benfike da stane ispred gola Srbije, ton priči nabijenoj optimizmom, daju i ostale činjenice.

Povezane vesti

#related-news_1

Prva, možda i najbitnija, Svilara juniora nema u planovima belgijskog fudbalskog saveza. Prošlu sezonu branio je standardno gol Benfike B, u drugoj ligi Portugala, nije uspeo da se nametne kao opcija „broj jedan“ u najboljem timu i više ni ne misli da čeka poziv selektora Roberta Martineza. Zato je blizu odluke da napokon prihvati poziv iz Beograda i možda već u septembarskom kvalifikacionom ciklusu dobije šansu da debituje na golu Srbije.

Druga, takođe bitna u celoj priči, činjenica daje neviđenu ozbiljnost realizaciji celokupne ideje. Reprezentacija Srbije, u ovom trenutku, ima dva kvalitetna, skoro ravnopravna golmana – Marka Dmitrovića i Predraga Rajkovića. Ostali su i dalje u „magli“…

Čuvar mreže Bazela, Đorđe Nikolić, nije ostavio preterano dobar utisak, na junskoj turneji u Americi. Slična priča prati i ideju sa doskorašnjim mladim reprezentativcem Markom Ilićem, golmanom belgijskog Kortrijka, debitanta u junskom susretu sa Jamajkom (1:1). Obojica su branila po poluvreme u meču sa Jamajčanima.

Mile Svilar
Andrew Yates/Sportimage

U evropskim klubovima standardan je i nekada povremeni reprezentativac, Aleksandar Jovanović, prvotimac kiparskog vicešampiona Apolona. Mrežu mađarskog Mol Vidija, u prošloj sezoni, 18 puta čuvao je Emil Rockov, do ne tako davno, takođe, jedno od potencijalnih rešenja za mesto na gol-liniji. U superligaškim ekipama nema adekvatnog rešenja ni na pomolu…

I to je još jedan argument sportskog sektora Fudbalskog saveza Srbije da sa Svilarom, čije godine, status i perspektiva odudaraju od proseka, reši jednu od gorućih stavki i to na duži rok…

Mlađani golman počeo je karijeru u Anderlehtu, 2017. preselio se Benfiku, šest puta branio je dres seniorskog tima u Primeiri i 43 u Segundi, za drugu ekipu… Prošao je sve selekcije Belgije, upisao četiri meča na golu mlade reprezentacije.

Svilar senior, Miletov otac Ratko, rođen je u Crvenki. Početkom osamdesetih godina prošlog veka prihvatio je poziv Antverpena i izabrao Belgiju za trajno životno stanište. Dres reprezentacije Jugoslavije oblačio je devet puta i sa 249 utakmica u Antverpenu i čak pet trenerskih manadata stekao status klupske legende. Uvek je rado pričao o korenima, odrastanju u Crvenki, partije u Vojvodini, odrastanje u SFRJ.

Septembar nije tako daleko, Mile Svilar nikad bliži Srbiji…

Komentari

Vaš komentar