VAR od septembra u kvalifikacijama za SP

Reprezentacija 20. jul. 202113:59 > 14:33
Podeli:
VAR
Marcio Machado/ZUMA Wire

FIFA i UEFA više ne čekaju – VAR sistem biće korišćen već od septembarskih utakmica kvalifikacionog ciklusa za Mondijal u Kataru 2022.

Po hitnom postupku, na adresu nacionalnih federacija, poslednjih dana, poslato je cirkularno pismo o uvođenju najnovije tehnologije na evropske terene, bez izuzetka. U njemu jasno stoji obrazloženje da je zbog vanrednih mera, uslovljenih organizacijom utakmica u doba virusa korona, odložena primena VAR sistema u kvalifikacionim utakmicama.

Povezane vesti

Poslednje analize UEFA, uz saglasnost FIFA, pokazale su nužnost i hitnost implementacije video tehnologije, već od četvrtog kola.

Uz najavu da će VAR obezbediti korist učesnicima kvalifikacija i podršku ispravnim sudijskim odlukama, evropska kuća fudbala uverava da će najnovijim aktom, automatski biti unapređena i regularnost utakmica u kontinentalnom takmičenju.

U narednim danima, najavljeno je i konkretnije objašnjenje načina implementacije i korišćenja VAR sistema.

Martovski ciklus, podsetimo, obeležila je greška sudija na meču Srbija-Portugal (2:2). Gosti su ostali uskraćeni za pogodak u sudijskoj nadoknadi vremena, jer asistent holandskog arbitra Dani Mikelija, nije video da je lopta prošla gol-liniju. Velika rasprava, uz očigledan uticaj moćnih federacija, uticala je i na brzu reakciju UEFA.

Podsetimo, VAR sistem je prvi put implementiran na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Vremenom, postao je neizbežan širom sveta, u klupskim i reprezentativnim takmičenjima i sasvim je izvesno, biće obavezan činilac prvenstava širom planete. Od prošlog vikenda, video tehnologija koristi se i na superligaškim terenima u Srbiji.

Srbiju, u grupi A, tokom septembra očekuju dva susreta, sa Luksemburgom u Beogradu i gostovanje Republici Irskoj, na dablinskom Aviva stadionu. „Orlovi“ se za Mondijal u Kataru, takmiče još u društvu Portugala i Azerbejdžana. U slobodnim terminima, odigraće i prijateljske utakmice sa domaćinom narednog Svetskog prvenstva.

Utakmice kvalifikacija za SP u Kataru, i od septembra, ekskluzivno pratite na kanalima Sport kluba i Junajted medija grupe.

 

Komentari

Vaš komentar