Srbija voli Piksija: Od dobrih igrača ne boli glava!

Reprezentacija 3. sep. 202113:101 komentar
Podeli:
Dragan Stojković
Marko Metlas

Zagreva se fudbalska Srbija, Celzijusi rastu i u pozno leto. Dolazak reprezentativaca malenog Luksemburga u Beograd neće, naravno, izroditi usijanje, ali igra i poslednji rezultati najboljih srpskih fudbalera dobro su ugrejali srca sve većeg broja pristalica.

Posle 4:0 u susretu sa Katarom, sedam bodova i isti broj golova u prva tri kola kvalifikacija, „orlovi“ su pronašli rešenje gotovo večitog rebusa srpskog fudbala – kako ući u dušu običnog navijača. Na prvi pogled ništa jednostavnije – pobedama i golovima.

Povezano

„Srbija voli uspeh i ne čudi što je aktuelna generacija reprezentativaca stekla simpatije. Selektor Dragan Stojković Piksi preslikao je rukopis iz Kine i brzo postao miljenik nacije. Priznaćete, bitni su bodovi, ali i model kako do uspeha. Naši ljudi uživaju u golovima, ofanzivi, upravo, ključnim tačkama Piksijeve trenerske filozofije“, jasan je stav Dragomira Okuke, odlično upućenog u rad sadašnjeg selektora Srbije.

Vojevali su svojevremeno u Kini, na dva meča viđeno je šest golova. Piksijev Gvangžu RiF postigao je četiri.

„Nije slučajnost da u ovom trenutku selektor ima i široku lepezu rešenja u napadačkoj liniji. Sa Mitrovićem, Tadićem, Vlahovićem, Jovićem, Đuričićem, Birmančevićem… to je već respektabilan tim, spreman da uskoči u „ring“ i sa jačim od sebe. Bez straha i prevelikog respekta, svestan svojih vrednosti.“

FSS
FSS

Kako onda izabrati najbolje? Kako, posle četiri lopte i još toliko skoro viđenih u mreži Katara, smestiti na klupu Đuričića, Vlahovića, Jovića…

„Glava ne boli od dobrih, već od loših fudbalera. I tu nemam dilemu – Piksijev izbor, u situaciji zgusnutih utakmica u dva meseca, podrazumeva najbolje i najspremije na terenu. Videli smo to u martu, odlično je rasporedio snage za tri meča u osam dana.“

U subotu na stadion „Rajko Mitić“ dolazi Luksemburg, aktivni kandidat za drugo mesto.

„Sviđa mi se stav struke da se ne bavi mnogo protivnikom, već potencijalom sopstvenog tima. Istom logikom, Piksi se vodio i u Kini. Stoji obema nogama na zemlji, neće potceniti, ni preceniti Luksemburg. Srbija je favorit, drži sudbinu u svojim rukama i sa optimizmom gleda napred. Objektivno, dobili smo dobru grupu, možemo da igramo i planiramo povoljan kurs do poslednje utakmice, sa Portugalom, sredinom novembra.“

Stojković i Okuka
Privatna arhiva

Oprečni su komentari i Piksijevog neskrivenog optimizma. Selektor je posle lekcije Kataru (4:0), hrabro ustvrdio da će u Portugalu Srbija jurišati na – pobedu.

„Sviđa mi se retorika selektora i činjenica da planira prvo mesto u grupi. Nisu Portugalci bauk, svedočili smo tome u Beogradu, videlo se to i na Prvenstvu Evrope, u poslednjem duelu sa Republikom Irskom, takođe. Iako ponekad računice na duži period donose boljitak, Srbiji su u ovom trenutku potrebna po tri boda u naredna dva susreta. Posle toga, siguran sam, sve će biti drugačije. „Orlove“ niko neće moći da zaustavi“, glasan je optimista Dragomir Okuka.

Utakmicu Srbija – Luksemburg, u subotu od 17.55, prenosiće Nova S.

Utakmice reprezentacije Srbije ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Komentari

Vaš komentar