Stojković: Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu

Podeli:
Starsport/Pedja Milosavljevic

Selektor Srbije Dragan Stojković izjavio je da će jedna ulica u Beogradu dobiti ime po legendarnom treneru Ivici Osimu, koji je preminuo 1. maja u 81. godini.

Pre polaska u Narodno pozorište u Sarajevu, na komemoraciju Ivici Osimu, delegacija Fudbalskog saveza Srbije posetila je ambasadu Srbije u tom gradu i tom prilikom je Stojković saopštio da će legendarni trener dobiti ulicu u Beogradu.

Povezano

– Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvesno da će jedna od ulica u našoj prestonici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu – rekao je Stojković, prenosi Fudbalski savez Srbije. 

– On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice – dodao je Stojković. 

Selektor reprezentacije Srbije je rekao da je Osim bio „šarmatna osoba, čovek koji je plenio znanjem, stavom i harizmom“ i neko ko je zaista „zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu“. 

Stojković je naveo da ne pamti njegovu igračku karijeru, ali je istakao da se nadimak „Štraus s Grbavice“ ne dobija lako. 

– Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostaće mi zauvek urezano u sećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji – rekao je Stojković, koji je potom nastavio: 

– Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno. Takodje i kvalifikacioni put do tog šampionata na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima – rekao je Stojković. 

Ljudima koji nisu rodjeni na ovim prostorima, kako je rekao Stojković, „Švabine misli i ideje bile su nerazumljive“. 

– Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namera. To smo samo mi Balkanci umeli da razumemo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lepo se osećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju, Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voleli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu, najmanje je što možemo da učinimo za jednog takvog čoveka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i delom – zaključio je Stojković.

Komentari

Vaš komentar