Stojković: Mondijal sa Osimom ostaće mi u večnom pamćenju

Podeli:
Dragan Stojković
FSS

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je da je Ivica Osim mnogo uticao na njegovu karijeru i da će ime legendarnog trenera ostati upamćeno kao jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije.

Čuveni igrač i trener Ivica Osim umro je u 81. godini u Gracu. Ta vest je pogodila sve ljubitelje fudbala širom bivše Jugoslavije, oglasio se između ostalih i sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

Povezano

– Iskreno saučešće porodici. Prilično me je pogodila vest o njegovom odlasku. Ostavio je dubok trag u mojoj igračkoj karijeri. Imali smo super saradnju. Mondijal u Italiji i sve što smo tamo doživeli ostaće u posebnom sećanju. Pamtiću ga kao inteligentnog čoveka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intiuciju. Ivica Osim je bio jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije i tako će ostati upamćen. Neka mu je večna slava – rekao je Stojković, preneo je Fudbalski savez. 

Osim je jedno od najvećih imena jugoslovenskog fudbala, zbog svojih veština nosio je nadimak „Štraus sa Grbavice“, a zbog plave kose mnogi su ga zvali i „Švabo“. 

Fudbalsku karijeru počeo je u sarajevskom Željezničaru, za koji je odigrao ukupno 465 utakmica u svim takmičenjima i postigao 186 golova. 

Ostao je u sećanju komentar iz čuvene radijske emisije „Vreme sporta i razonode“, kada je reporter rekao: „Osim prolazi jednog, drugog, trećeg igrača, dribla Ivica Osim, dribla i dalje… Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu da proverimo rezultate na ostalim stadionima“. 

Medjunarodnu karijeru gradio je u Francuskoj igrajući za Strazbur, Sedan i Valensijen. Dres Jugoslavije nosio je pet godina (1964-1969), odigrao je 16 utakmica i postigao osam golova. Debitovao je protiv Maroka (3:1), a poslednji meč odigrao je protiv Španije (1:2) u Barseloni. 

Osim je bio jedan od najboljih stručnjaka sa prostora SFRJ, a sa reprezentacijom Jugoslavije bio je na pragu polufinala Svetskog prvenstva u Italiji 1990. 

„Sećamo se magije Dragana Stojkovića u meču sa Španijom u Veroni, istorijskih golova, ali i taktičkih poteza Osima čiji tim je nadigrao tada Argentinu sa Dijegom Maradonom i igračem manje u polju (isključen Refik Šabanadžović). Presudili su penali“, naveo je Savez. 

Osim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1991, sa Panatinaikosom Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mesto na tabeli osigurao 1993. godine. Izmedju 1994. i 2002. godine vodio je austrijski Šturm, koji je doveo do titule 1998. i 1999. godine, osvajanja austrijskog Superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi šampiona od 1998. do 2000. godine. 

Od 2003. do 2006. bio je trener japanskog Džef junajteda s kojim je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio Kup. 

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine gde je nasledio legendarnog Zika. To je za Osima bio poslednji angažman u karijeri. Fudbalski savez Srbije izrazio je najdublje saučešće porodici Ivice Osima. 

„Večna slava i hvala čoveku koji je bio kosmopolitskog duha, osobi za primer mnogima koji žele nešto da ostave iza sebe u fudbalu“, naveo je Savez.

Komentari

Vaš komentar