Svilar za SK: Oduvek sam mislio da ću braniti za Srbiju!

Reprezentacija 21. avg 202111:00 > 11:055 komentara
Mile Svilar
Colorsport/Lynne Cameron

Slika stara: Ide Mile… Tamo, ovamo… Od Belgije do Srbije. I nazad. Slika nova: Ide Mile... U zagrljaj korenima i prostorima gde mu je otac, legendarni Ratko Svilar, pisao golmansku istoriju, gde državnim timom komanduje veliki Piksi Stojković…Dobrodošao, momčino!

“Bolje vas našao”, uzvratio je Mile Svilar (21), u razgovoru za Sport Klub.

Srpske izreke, ma, sve, baš sve vezano za Srbe i Srbiju prati golmana (pod ugovorom sa lisabonskom Benfikom do leta 2022. godine) ponosnog što je u dečačkim danima samo za desetak radnih dana škole iz Trnova, odakle potiče njegova majka Marjana, uspeo da kao pridruženi đak, gost na predavanjima savlada čitanje i pisanje ćirilice…

“Govori srpski da te čitav svet razume”, dodao je novajlija na reprezentativnom spisku.

povezane vesti

Uz srpski, nije zgoreg znati i engleski, flamanski, francuski i portugalski. Šta mislite? Ne grešimo, valjda. Uglavnom, Mile ih sve zna. Perfektno. Nego, možda je, ipak, čas da se upustimo u ono zbog čega smo u sve ovo krenuli, da se usredsredimo na trenutke koji su promenili Svilarovu karijeru i uveli ga na vrata Srbije. Kako je uopšte došlo do odluke da neko rođen i odrastao u Antverpenu, čiji je put posut ružama u mlađim selekcijama Belgije, izabere Srbiju?

“Uvek mi je, otkako sam počeo da se bavim golmanskim pozivom, u glavi bilo da ću jednog dana da branim za A tim Srbije. I, kad se ukazala šansa… Priča ide ovako, direktor reprezentacije Dika Stojanović razgovarao je sa mojim ocem i pomenuo mogućnost da se pridružim Srbiji. Signal je, naravno, odmah poslat u glavni grad Portugala, odmah sam se saglasio. No, papiri su se isprečili i nisam putovao u Japan. Posedovao sam jedino belgijsku putnu ispravu, pošto mi je srpski pasoš davno izgoreo prilikom požara u našoj kući. Usledili su koraci ka dobijanju neophodnih dokumenata kako bih se stavio pod kontrolu stručnog štaba Srbije za reprezentativne aktivnosti u septembru… Pre desetak dana pozvali su me iz ambasade u Lisabonu da preuzmem pasoš”.

Mile Svilar
Andrew Yates/Sportimage

U sve su upućeni i Andrija Živković i Ljubomir Fejsa, vaši nekadašnji saigrači u Benfiki?

“Naravno.”

Ponovo ćete sresti Živkovića?

“Super smo se družili u Lisabonu, često smo na telefonskoj liniji. Ljutnuo se, bogami, što ga nisam obavestio onog dana kada sam dobio poziv selektora Stojkovića, a ja se pravdao kako sam čekao da se službeno objavi na sajtu FS Srbije. Nekoliko sekundi za kritike, onda i čestitka za dolazak u reprezentaciju Srbije, uz poruku: Sad spremaj pesmu. I, biće pesma, takav je običaj kad neko prvi put uplovi, pevaću Cecin Beograd, pa kome se dopadne…”

„MILE JE SAM IZABRAO SRBIJU“

Postavlja se i pitanje koliko je Svilar senior uticao na sina da se opredeli za Srbiju? Zar mislite da nemamo informaciju iz prve ruke? Prenećemo, dakle, šta je čuveni čuvar mreže iz vremena bivše Jugoslavije rekao za SK uoči dijaloga koji je naš portal vodio sa Miletom. Malo garnirunga. Ne smeta, priznaćete.

“Poput svakog roditelja, Srbina, želja da mu dete nosi grb Srbije nikad nije bila sporna, više puta sam mu to rekao, ali nikada nisam insistirao u stilu: to moraš da uradiš! Otud mi je sve i milije i draže. Srbija je po Miletu. To je njegov izbor!”

 

Od Živkovića ste slušali o reprezentativcima Srbije?

“Ne samo od njega, već ranije i od Fejse, Matića… Znam u kakvom ću društvu da budem, radujem se susretu sa svim kandidatima i priželjkujem debi. Ukoliko se ne desi u septembru, biće vremena, nikad nije kasno za Srbiju.”

Kako procenjujete izglede za učešće Srbije na SP u Kataru?

“Idemo na Svetsko prvenstvo!”

Hrabro?

“Drugačije ne umem.”

Portugal je i dalje favorit u grupi?

“Jedanaest naših protiv jedanaest njihovih. Kad bi se ponovilo drugo poluvreme beogradske utakmice… A, zašto da se ne ponovi”, optimist je Svilar.

U sličnom raspoloženju su i Miletovi roditelji, Ratko i Marjana:

“Navijamo za našu Srbiju, branio Mile ili ne, hoćemo Srbiju u Kataru, imaćemo je, sigurno!”

Uskoro će Miletov rodjendan, 27. avgusta napuniće 22 godine, stići će gosti iz Belgije, sestra Dunja (23), majka Marjana, otac Ratko, tetka Vlatka… Napuniće se kuća koju je Mile pazario u Verdizeli, udaljenoj 25 minuta vožnje od centra Lisabona, kod njega i njegove devojke Džun, Belgijanke, doći će i komšije (70 odsto prvotimaca Benfike stanuje nedaleko od Svilara), neizostavan je švajcarski as Haris Seferović…

“Haris je ljudina, moj najbolji prijatelj u Benfiki”, ističe Mile.

Ukoliko bi neko tražio da se još nešto istakne, recimo, da se pomenu karakteristike Miletovog branjenja, onda bi SK preuzeo ulogu informatora, potom pitao Mileta da li je negde napravljena greška? Ono najosnovnije – izvanredna brzina, refleks, dobra, izuzetno zapažena igra desnom nogom…

“Uglavnom, tako stoje stvari”, potvrdio je Mile Svilar za Sport Klub.

Zaljubljenik u stil brazilskog golmana Edersona iz redova Mančester Sitija, s kojim je delio svlačionicu u Benfiki, pametno, dobro, rečito stvorenje. Srećno u dresu Srbije!

Komentari

Vaš komentar