Tumbaković za SK: Vidić? Treba ga saslušati i izvući pouke

Reprezentacija 28. jan. 202120:15 > 20:363 komentara
Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Doskorašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković u intervjuu za Sport Klub govorio je o odnosu Saveza sa proslavljenim igračkim imenima, kao i o tome šta čeka njegovog naslednika.

Tumbaković smatra da je za dobrobit srpskog fudbala potrebna dugoročna strategija, kao i da treba saslušati savete nekadašnjih igrača koji su ostavili dubok trag u nacionalnom timu, poput Nemanje Vidića.

Sve dok se budemo bavili kampanjom i sve radili kampanjski, nećemo imati rezultat. Ko god da dođe, jedan Gvardiola, Klop ili Murinjo, to je ipak proces. Zahteva vreme.

Sada se najviše pitaju oni koji su društveno najaktivniji, a nisu profesionalci. A mi profesionalci moramo da se sklonimo ili da se menjamo. Za rezultat je potrebna dugoročna strategija od minimum deset godina.

Da se jasno izdefinišu stavovi: Organizacioni, sportsko-politički, stručni, marketinški“, poručio je Tumbaković.

Imamo situaciju sa Nemanjom Vidićem i njegovim pismom, znamo da je to izazvalo veliku buru. Imamo Nemanju Matića koji je u jednom trenutku rekao da neće više da igra za reprezentaciju. Znamo da je i Bane Ivanović prilično grubo otišao iz reprezentacije. Sada i Kolarov. To su naša četiri najveća imena u poslednjih deset godina. Niko nije otišao na lep način. Nešto tu nije kako treba, složićete se?

POVEZANE VESTI

Svako je različit. Ja sam hteo da se uverim u sve te priče. Bane Ivanović nas je puno puta obradovao. Ali on se oprostio od reprezentacije. Kad sam postao selektor imao sam veliku dilemu. Moj stav je bio: Ako si se ti oprostio, ako imaš toliko godina, onda ne bi bilo dobro da te ja vraćam.

Matić je vrlo kooperativan. Išao sam u Englesku zbog njega i Luke Milivojevića. Kada je rekao da neće da igra za reprezentaciju, ja sam ga pozvao. Objasnio je da to nema veze sa selektorom, već sa nekim drugim stvarima.

Ja nisam bio deo te situacije koja je trajala deset godina, pa nisam ništa istraživao. Kolarova smo apsolvirali. On zaslužuje veliko poštovanje.

Vidić? Mi stvari postavljamo onako kako nam u datom trenutku odgovara. Pa kad neko krene da kritikuje, odmah pomislimo: Vidi ovog, on ima nešto protiv nas… Ja sam Vidića doživeo na jedan sasvim drugi način. To je jedan potpuno nezavistan čovek kome je fudbal dao sve u životu.

On želi da fudbalu bude bolje. Mi smo u 21. veku. Ušli smo u demokratiju. Imamo pravo misli i govora. On je izneo svoj stav. Ja sam prepoznao kod Vidića dobru nameru.

Niti on menja predsednika, niti želi da bude selektor. Tog dečka doživljavam kao nekoga ko zavređuje pažnju. Javio se, hajde da iz toga izvučemo neku pouku“, smatra Tumbaković.

Komentari

Vaš komentar