Tumbino pismo FSS: Vredelo ulaganje u Luku Jovića

Reprezentacija 3. feb 20219:011 komentar
Podeli:
Tanjug/AP photo Mindaugas Kulbis

Otvoren, stručan, smislen i zaokružen u konzistentnu celinu izveštaj Ljubiše Tumbakovića, bivšeg selektora Srbije, dostavljen fudbalskog vrhušci uoči sednice IO FSS 26. novembra, možda nije sveobuhvatna istina aktuelnog trenutka. Mogao bi, ipak nepobitno, da bude polazna tačka u analizi i pokušaju rešenja godinama nataloženih i skrivanih problema unutar i oko državnog tima.

Zaljučak, poslednjih pet strana, pozno-jesenjih pisanija Ljubiše Tumbakovića, bez tri tačke na kraju, koncipiran je na sedam detektovanih problema i predlozima rešenja svakog od njih.

„Privatne i klupske interese nikada i nikako ne stavljati ispred kolektiva. Zajednički ciljevi treba da budu veza koja spaja reprezentativce Srbije“, konstatovao je Ljubiša Tumbaković.

Povezane vesti

#related-news_1

Koristeći utakmicu sa Škotskom, kao lakmus papir za lociranje problema i najavu dana budućih, bivši selektor je podvukao nužnost „stvaranja svesti o sopstvenim vrednostima, baziranim na realnim činjenicama“. Uz jasan predlog:

„Posebnu pažnju u sledećem periodu treba posvetiti selektiranju reprezentativaca sa iskustvom i karakterom za „igranje pod pritiskom“.

Autoritet selektora, potencira crnim slovima Ljubiša Tumbaković, mora da bude stub u planiranju narednih izazova.

Laszlo Szirtesi/Getty Images

„Autoritet trenera stiče se znanjem, iskustvom i odnosima, a treba da bude podržan od strane rukovodstva saveza. Nikako da u javnost izlaze informacije „iz neimenovanih izvora iz FSS“. Potrebno je sistemsko stvaranje autoriteta selektora… Baš kao i lidera generacije.“

U finišu izveštaja, Tumbaković se dotakao i javne tajne – nezadovoljstva inkorporiranjem pojedinih ljudi unutar stručnog štaba, na insistiranje pojedinih reprezentativaca. Kasnije, taj problem dobijao je veće dimenzije, generisao i mnoge nuspojave neželjenog sadržaja i od grudve snega dobio snagu lavine.  Selektor za anomaliju nazvanu „paralelan stručni štab“ predlaže konkretan lek:

„Svi članovi stručnog štaba imaju odgovornost prema selektoru, koji je odgovoran za rezultate!“

Paralelan stručni štab

Period fudbalskog zastoja, zbog korona virusa, doneo je i promene unutar stručnog štaba srpskog državnog tima. FSS je angažovao Andeju Milutinovića, koordinatora za fizičku pripremu i oporavak igrača svih selekcija, na čiji predlog su angažovani prof. dr Milinko Dabović, Nemanja Božić i Ilija Rosić.

Upravo ovo je bila jabuka razdora struke.

„Zbog nedovoljno kvalitetne komunikacije, raspodele posla i odgovornosti koordinatora za fizičku pripremu i oporavak, Andreje Milutinovića, došlo je do pojave paralelnog stručnog štaba i paralelnog trenažnog procesa“, podvukao je Ljubiša Tumbaković u izveštaju.

Nema dilema u očekivanjima i ciljevima za period do 2028. godine. Tumbaković ističe da cilj reprezentacije mora da bude učešće na svakom velikom takmičenju, kroz „savremeni načih shvatanja igre“. Kohezija u timu i podrška lidera sa pozitivnim karakterom i podrška selektoru bitni su preduslovi realizacije ambicioznog plana. Sve uz jasno izliven temelj:

„FSS i reprezentacija Srbije u narednom periodu moraju da se „obračunaju“ sa pojedincima koji lični interes stavljaju ispred opšteg i nacionalog, u cilju afirmacije vrednosti kojima je fudbalski sport preobiman.“

Model Nemanje Gudelja

Celokupan izveštaj, smešten u „trezor FSS“, sa jasnom potkom i poentom, jedanaesti selektor Srbije, zaokružio je konkretnim imenovanjem desetorice pojedinaca sa „ispoljenim visokim stepenom pripreme“. Uz svakog od njih, iz takozvane mlađe garde reprezentativaca, Tumbaković je stavio po nekoliko rečenica, konkretnih razloga podrške i razloga „verovanja“. Prvi na spisku, namerno ili slučajno, našao se Nemanja Gudelj:

Nemanja Gudelj
REUTERS/Marko Djurica

„Profesionalnim odnosom i sportskim vaspitanjem nameće se kao jedan od čvrstih modela srpskog reprezentativca. U situaciji da podjednako kvalitetno igra na više pozicija.“

Aleksandra Mitrovića vidi kao predvodnika novog talasa.

„Bez obzira što nije uspeo da pruži očekivano, odnosom prema reprezentaciji ispoljava karakteristike koje bi mogle da okarakterišu da poseduje ličnost u stanju da prevodi nove generacije.“

Sledi Predrag Rajković, u „čiju stabilnost na golu bi valjalo ulagati.“

„Iza Luke Jovića je teška godina u profesionalnom smislu. Novembarskim okupljanjem pokazao je da je vredelo ulagati u njega, kao i da je za ovog mladog igrača Reala iz Madrida imalo smisla učiniti sve pedagoške mere kako bi ostao deo reprezentacije Srbije“, napisao je Ljubiša Tumbaković pred kraj novembra 2020.

Mihailo Ristić je zaslužio pohvale za učinak u duelima sa Odegardom i Underom, posebno posle asistencije u duelu sa Turskom.

Sergej osporavan i precenjivan

„Sergej Milinković-Savić je često osporavan i precenjivan. „Uživa“ u igri, potezima pravi razliku u odnosu na ostale igrače savremenog fudbala. Potezima protiv Norveške i Turske potvrdio je vrednost.“

Uz pohvale Nemanji Radonjiću i opšte razumevanje zbog problema sa povredom, podrška Dušanu Vlahoviću, „budućnosti reprezentacije“, sada već bivši selektor Srbije, ostavio je nasledniku poseban elaborat od Filipu Đuričiću i Darku Lazoviću:

„Prvi je periodično pozivan u reprezentaciju… Direktnošću i konkrentnošću nedostajao je timu. Lazović je iskusan igrač, nedostajao je ekipi. U narednom periodu može na visokom nivou da odigra utakmice, u interesu tima u celini.“

I tu nije – kraj. Čitanka Ljubiše Tumbakovića, štivo o kojem u najmanju ruku valja razgovarati i na čijim temeljima ne bi bilo loše utvrditi temelj buduće, zdrave, fudbalske Srbije. Mnogo tema i dilema, interesantih i usko-stručnih zapažanja, ostavio je bivši selektor naslednicima. Tumbaković, u konačnom zbiru, nije uspeo da kruniše vrhunsku trenersku karijeru uspehom sa svojom Srbijom. Ako već na terenu nije poentirao, ostavio je bogato pisano zaveštanje nasledniku i praktikum uoči narednih izazova.

Pametnom i onom ko ume i hoće da „čita“ dovoljno. Zato izveštaj, čije je delove Sport klub eksluzivno objavio u tri nastavka, od ponedeljka da srede, ne bi smeo da ostane prazno slovo na prašnjavom listu papira, ilu u facikli nečijeg posustalog kompjutera. Otelotvorenje delova skripte, spakovane na 43 strane, iako kao Tumbina pobeda, suštinski, donelo bi mnogo više srpskom fudbalu od skaradnih naklapanja i planova bez smisla.

Fudbalskoj Srbiji, u ovom trenutku, potrebno je suočavanje sa istinom!

Komentari

Vaš komentar