Vakuum vlasti u FSS: Samo se Piksi pita

Reprezentacija 6. mar. 202110:40 > 13:5610 komentara
Podeli:
Fudbalski savez Srbije

Nižu se licitacije, sve je više zainteresovanih i krupnih igrača na sceni, iako Fudbalski savez Srbije ima predsednika. Pozicija Slaviše Kokeze, uzdrmana do promena, poslednjim dešavanjima i permanentnim napadima tabloida, sugeriše na jedinstven zaključak – srpska kuća fudbala u ovom sastavu ne može dalje.

Iza kulisa, danas suštinsku moć na Terazijama 35 ima samo jedan čovek – Dragan Stojković. Selektor je dobio blanko podršku da pospremi izrovareno dvorište i u situaciji autoriteta na vrhuncu posloži kadrovski mozaik po sopstvenoj želji. Piksi je već formirao sliku sportskog sektora, po sopstvenoj ideji. Sa Stevanom Dikom Stojanovićem, od pre tri dana direktorom FSS i već izvesno ključnim saradnikom na početku mandata, definisao je vertikalu najbitnijeg segmenta srpske kuće fudbala. Selektor nije zaboravio ni ranije godine u srpskom fudbalu, zasluge i dugovanja, opredelio se za proverene saradnike i eliminisao potencijalne opozicionare.

Povezane vesti

Postojeći trenutak, međutim, proširio je i polje delovanja novog selektora. U odsustvu predsednika Slaviše Kokeze, Piksi ima maksimalnu podršku i za kadriranje unutar FSS. Jednostavno, ako je i laiku jasno da na čelo srpskog fudbala ne može niko mimo volje Stojkovića, onda aktuelni trenutak ostavlja prostor selektoru i da direktno utiče na njegov izbor. Praktično – u perspektivi – Fudbalskim savezom Srbije upravljaće isključivo Piksiju odgovarajući predsednik.

Do konačne odluke, ipak, dugačak je put. Pred Srbijom je početak kvalifikacija za Mondijal u Kataru i učinak u prve tri utakmice, sa Republikom Irskom, Portugalom i Azerbejdžanom, imaće možda i presudan udeo u izboru naslednika Slaviše Kokeze. U slučaju dobrih rezultata, Piksijev manevarski prostor biće znatno proširen. U suprotnom, stolici mogu da se nadaju i Kokezi proteklih godina lojalni kadrovi…

FSS je prošle godine statutarno formalizovao funkciju zamenika predsednika. Dotadašnji potpredsednik, Marko Pantelić, dobio je podršku da u „slučaju odsustva,ili sprečenosti, predsednika obavlja poslove iz njegove nadležnosti“ i u trenutku kad Kokeze nema u kancelarijama zgrade na Terazijama 35 nova kadrovska rešenja na vrhu nisu pitanje od primarnog značaja.

Napokon, u fudbalskoj Srbiji često se vodilo računa o balansu na relaciji Crvena zvezda-Partizan. Zvezdaška varijanta, sa Piksijem apsolutno dominira, i zato ne bi bilo iznenađenje ako na Terazijama 35, u perspektivi, bude ustoličen crno-beli kadar. A, pretendenata među starim vukovima, i danas aktivnim u raznim sportskim forumima, uvek ima…

Do tada, Slaviša Kokeza ostaje na čelu FSS. Doduše, samo formalno. Medijski rafal i detalji iz istrage već su dobro protresli, ionako, nagriženo biće srpskog fudbala. Iznad svake priče stoji prezumpcija nevinosti, međutim, sa Kokezom najpopularniji sport u Srbiji, jednostavno, ne može dalje. Niti sme!

Komentari

Vaš komentar