Vanja ili Rajko pitanje je sad: Piksijeva slatka dilema

Reprezentacija 31. mar 202210:0613 komentara
Vanja Milinković Savić
FSS

Mondijalski žreb, odavno u fokusu, skrajnuo je komentare o učinku najboljih fudbalera Srbije u prijateljskim utakmicama sa Mađarskom (1:0) i Danskom (0:3). Imalo je šta da se vidi, barem isto toliko i analizira, posle martovskog mini-ciklusa provera, jedinog pred početak Lige nacija, predstojećeg juna.

Najupečatljiviji utisak obitava u polju sve neizvesnije trke za mesto ispred mreže. Odličan posao odradio je Vanja Milinković Savić u Budimpešti, potvrdio sjajnu formu i snažno zakucao na stidljivo odškrinuta vrata najboljeg tima.

Povezano

#related-news_1

Ceo meč na Parkenu branio je Predrag Rajković, uz tri primljena gola, pod nemilosrdnom vatrom Danaca, nije se najbolje snašao. Napokon, u oba meča odmarao je Marko Dmitrović, u ovom trenutku, očigledno opcija broj tri selektora Dragana Stojkovića.

Otuda je logična i sve glasnija nadolazeća dilema – Vanja ili Rajko? Ko će ispred mreže, pitanje je sad.

„Nemam nijednu dilemu oko Vanje Milinković Savića. Izvanredne predispozicije, neupitan kvalitet, dominacija ispred mreže, fizička nadomoćnost. Srpski Donaruma! Jedini minus, u vreme dok sam radio sa mladim reprezentativcima, ispoljavao je u nedoličnom ponašanju. Nadam se – i taj nedostatak izbrisao je godinama. Ako je tako, onda budite sigurni, Srbija ima još jednog golmana budućnosti“, smatra Radmilo Ivančević, nekad čuveni golman Partizana i reprezentacije velike Jugoslavije, kasnije uspešan trener u Srbiji i inostranstvu.

Radmilo Ivančević
Srđan Stevanović/Starsport

Poređenje sa Donarumom traži i konkretnija pojašnjenja. Ivančević sipa reči kao prolećna kiša kapi u aprilskim danima.

„Prvi argument – fizičke predispozicije. Ostali, podjednako bitni za razvoj vrhunskog golmana, stoje u istoj ravni – izvanredno igra sa obe noge, vodi utakmicu sa gola, ima odličan pregled terena i procenu lopte. U vreme modernog fudbala, govorim to godinama, čak i dve decenije, golmani spremni da igraju, kao ostalih deset momaka u ekipi, dominiraju. A, Vanja upravo pripada grupi kolega, kadrih da ne samo učinkom ispred mreže donesu prednost ekipi.“

Osvrće se Radmilo Ivančević posebno na Vanjinu dominaciju ispred mreže. Stekao se utisak da je Mađarima gol bio kutija šibica i situaciji kad golman „orlova“ raširi ruke i krene direktno na loptu.

Vanjina visina, 203 centimetra, golmanska je privilegija. Sa 183 centimetra, u moje vreme, imao sam veliku prednost u kaznenom prostoru. I netremice je koristio na svakom treningu, utakmici… Golmani preko 190 centimetara bili su retkost. Ali, igrao se tada drugačiji fudbal. Lopta sada ide mnogo brže, eksplozivnije, baš kako i odgovara Vanji.“

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Nije, priznaje Ivančević, u poziciji da se izjasni na pitanje kome bi dao šansu na mestu selektora. Rajkoviću ili Milinković Saviću?

„Nisam unutra, u timu, niti imam konkretnije informacije za konačnu odluku. Verujem da će selektor Dragan Stojković umeti da izabere i iskoristi aktuelan trenutak. O Rajkoviću sve znamo, brani godinama u kontinuitetu, takođe u jakoj ligi, izgradio je imidž. Nadam se da je Vanja rešio jedini problem, o kojem sam pričao. Opet, ako već insistirate, konačan odgovor zahteva sagledavanje hrpe sitnih detalja.“

Pored Marka Dmitrovića i Mileta Svilara, u martovskom ciklusu, ostala je crtica. Dmitrović je sedeo na klupi, Svilar nije ni pozivan.

„Pratio sam razvojni put i odlično poznajem Dmitrovića. Malo brani u Sevilji i tu može da bude jedini problem. O Svilaru imam najmanje podataka, pročitao sam da je dogovorio transfer u Romu i to može da bude prekretnica u karijeri. Dolazak na veliku scenu od krucijalne je važnosti. Napokon, „iver ne pada daleko od klade“, imao je od koga i da upija ljubav prema fudbalu i poslovima golmana.“

Moderan fudbal, u konačnom zbiru, otelotvorio je i nove ideje ispred golova i na terenu. Ubeđen je Radmilo Ivančević da fudbalska Srbija ima podlogu budućnosti.

„Dobar i golman spreman da igra fudbaler je više na terenu! Polje od 16 metara prostor je njegove dominacije. Nekad je loptu teško i videti koliko brzo ide. Čuvar mreže, u zonskoj igri, kakva je danas, ima kvalitet više srazmeno korišćenju nogu u igri. Imali smo šta da vidimo i čime da se ponosimo i prethodnim mečevima državnog tima“, ponosan je Radmilo Ivančević, vrsni poznavalac fudbala, retoričar i stručnjak prefinjene karijere.

Komentari

Vaš komentar