ECA poziva FIFA na razgovore zbog utakmica u januaru

Africa Cup of Nations 3. dec. 202112:06 > 24. dec. 2021 15:45
Podeli:
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Udruženje evropskih klubova izrazilo je zabrinutost zbog rizika po zdravlje igrača koji će u januaru iz celog sveta doputovati na Afrički kup nacija.

Nakon sasnatnka koji su imali u Parizu, predstavnici Borda Udruženja evropskih klubova (ECA) istakli su da su zabrinuti za pogoršanje situacije i javno zdravlje zbog širenje stalno novih vrsta koronavirusa. ECA je zato najavila razgovore sa Međunarodnom fudbalskom federacijom (FIFA) koja pravi kalendar za međunarodne mečeve i primorava klubove da igračima dozvoljavaju nastupe za reprezentacije.

Povezano

Pre početka pandemije koronavirusa u FIFA kalendaru nije bilo mečeva planiranih za januar 2022. godine. Situacija je sada takva da se na četiri kontinenta nadoknađuju mečevi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a tu je i turnir Afričkog kupa nicija.

Afrički kup nacija na programu je od 9. januara do 6. februara i biće odigran u Kamerunu nakon jednogodišnjeg odlaganja. Uz igrače koji će iz cele Evrope doputovati na ovo takmičenje, desetine njih krenuće ka Severnoj i Južnoj Americi i Aziji na mečeve svojih reprezentacija u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru u periodu od 24. januara do 2. februara.

U klubovima strahuju da bi sa ovih putovanja igrači mogli da „donesu“ novu varijantu koronavirusa. Cela situacija samo se naslanja na tenzije koje su postojale oko nevoljnog puštanja igrača iz Evrope na okupljanja reprezentacija u Južnoj Americi uz kompletan fijasko oko utakmice Brazila i Argentine.

ECA sada najavljuje da će hitno „razgovarai sa FIFA kako bi se osigurale neophodne preventivne mere kako bi igrači bili zaštićeni i kako bi se očuvali interesi klubova s obzirom da se zdravstvena situacija zapravo pogoršava“.

ECA se nada da će FIFA prihvatiti razgovore, ali i najavljuje nastavak borbe svih svojih članova protiv ideje koju FIFA glasno predlaže, a to je igranje Svetskog prvenstva na svake dve godine.

Skupština Saveta Evrope (PACE), uz saradnju pravnika iz 47 zemalja okupila je protivnike ove FIFA ideje.

„Smatramo da bi ovakva promena imala izuzetno razarajuće posledice za evropski fudbal“, navodi se u dokumentu o kome će se posebno raspravljati u januaru naredne godine.

Između ostalog, tema će biti i poštovanje ljudskih prava u zemljama kojima se dodeljuje organizacija velikih turnica, reforme na polju trasnfera igrača i sporazum o ograničenju provizije za agente.

Komentari

Vaš komentar