Antarin duh u Piksijevom spisku

Reprezentacije 19. mar 20228:5111 komentara
Ljubinko Drulović i Dragan Stojković
FSS

Otvarajući drugu godinu mandata na klupi srpskog državnog tima, potrudio se selektor Dragan Stojković da ovdašnjoj raji ponovo servira još jedan serijal zanimljvih opažanja, dostojnih vrhunskog autoriteta dalekog dometa.

Osvrnuo se na uspehe srpskog klupskog fudbala, pohvalio „slučaj Eraković” i plodotvornu komunikaciju sa trenerom Crvene zvezde, Dejanom Stankovićem, zborio o predstojećem baražu, Ligi nacija, pomenuo i prijateljske utakmice sa Mađarskom i Danskom.

Povezano

#related-news_1

Napokon, otkrio i osnovnu idejnu potku angažovanja na čelu „orlova”.

„Nije ovo školica da proveravamo da li neko zna, ili ne. Sve gledamo, pratimo utakmice, pokrivamo sve terene. Nema za nas iznenađenja. Jedino sa nama neće biti Nemanja Maksimović i Darko Lazović zbog lakših povreda. Što se ostalih tiče, znam njihove kvalitete, s pravom su tu i zaslužuju da se nađu na ovom papiru”, ustvrdio je Piksi.

Euforija, čudna stavka u našem genetskom kodu, često ume da veže oči i saseče sve što valja. Bez milosti, dok se osvrnemo, bespovratno usput da nas vrati u prošlost i uvede u propast… Piksi, kao selektor, ipak, ima snagu i da iznese očekivano nataknuto breme. Bez želje da se krije iza epskog trijumfa u Lisabonu, otelotvorenom u mitskom plasmanu na Mondijal!

Ma koliko jednostavna i logična odluka da uvek bira proverene snage, toliko je i paradoksalna činjenica da od Radomira Antića nijedan od selektora u praksi nije imao u praksi slično razrađen stav. Zaboravimo iznuđenja rešenja i vršioce dužnosti iz tranziconih dana, ali spiskovi Vladimira Petrovića Pižona, Siniše Mihajlovića pogotovo, Radovana Ćurčića, Ljubinka Drulovića, Dika Advokata, da ne govorimo Mladena Krstajića, Ljubiše Tumbakovića, uvek su u sebi nosili potencijalno potpitanje „odakle ovaj”.

Srbija u Portugalu
FSS

Piksi nije na tom putu, svestan da kult reprezentativca zahteva mnogo više od pukog mesta na spisku selektora. Ima uz sebe i zdravog, momčinu od kapitena Dušana Tadića i grupu momaka, čiji klupski angažmani ne ostavljaju prostor za odmor u takozvanim FIFA terminima. Zato je i odlučio da, uporedo sa jačanjem kohezije tima, u simbiozi sa navijačkom energijom, oživi snagu reprezentativca pred očima običnog čoveka. A, prijateljske utakmice i služe tome – nisu to poligoni za proveru potencijalnih rešenja i momaka pred vratima reprezentacije…

I zato je dobro što Srbija, u ovim danima, lutanja i svakojakih teoretičara, ima za selektora Dragana Stojkovića. Dostojnog naslednika velikih trenerskih učitelja i sledbenika usavršene ideje Radomira Antića… Reprezentativac – to je svetinja!

Komentari

Vaš komentar