Francuskoj EP donelo 1,2 milijarde evra

EURO 25. jan. 201718:15 > 18:38
Podeli:
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Reprezentacija Francuske je izgubila finalni meč Prvenstva Evrope protiv Portugalije (1:0), ali je ekonomija domaćina kontinentalnog šampionata stekla zavidan profit od održavanja velikog fudbalskog takmičenja.

Prema izveštaju Centra za sportsko pravo i ekonomiju iz Limoža (CDES) i agencije KENEO, u francuski državni budžet se za vreme održavanja Prvenstva Evrope u fudbalu slilo 1,22 milijarde evra. 

„Nema sumnje da domaćinstvo evropskog prvenstva donosi velike finansijske benefite za svaki region. EURO 2016 je dokazao da su velike grupe navijača spremne da podrže svoje reprezentacije, a iz izveštaja se vidi koliko su novca potrošili i koliko je to pomoglo lokalnoj ekonomiji“, rekao je izvršni direktor UEFA Martin Kalen

Izveštaj je ustanovio da je prosečan navijač za vreme EP u Francuskoj boravio 7,9 dana, a da je svakog dana trošio u proseku 154 evra. Ukupna suma navijačkih troškova tako iznosi 625,8 miliona evra, dok ostatak ide na račun 24 reprezentacije učesnika i fudbalskih funkcionera.

„Veliki sportski događaji mogu da budu skupi u smislu investicija, ali postoji direktna i indirektna korist za domaćina. Dokazano je da ovakvi događaji pozitivno utiču na ekonomiju“, kazao je Žak Lamber, predsednik Organizacionog komiteta EURO 2016.