Novo "penal pravilo" prvi put izvedeno u praksi

EURO 12. maj 201711:07 > 11:09
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Novo UEFA pravilo o izvođenju penal serija prvi put je primenjeno na takmičarskom meču. Čast da se okušaju u novom načinu izvođenja penala imale su kadetkinje Nemačke i Norveške na Evropskom prvenstvu u Češkoj za igračice do 17 godina.

Geri Linaker je, ispostavlja se po ko zna koji put, bio u pravu kada je rekao da je „fudbal jednostavna igra u kojoj 22 čoveka 90 minuta treče za loptom i na kraju uvek pobede Nemci“. Samo su ovoga puta za loptom trčale devojke.

UEFA je dobila priliku da u praksi isproba novu ideju o itvođenju penal serije na takmičenjima koja se igraju pod njenim okriljem. Ideja je da se ceo proces učini pravičnijim jer je praksa pokazala da je ekipa koja šiutira jedanaesterce druga uvek pod većim pritiskom. Zbog toga je predložen novi sistem, sličan taj brejku u tenisu. Umesto dosadašnjeg naizmeničnog šutiranja (ABAB) ekipa koja šutira prva imaće jedan udarac, a zatim će timovi šutirati po dva penala (ABBA).

UEFA je kao prvu priliku da testira ideju videla na Evropskim šampionatima za igrače i igračice do 17 godina. Fudbalerke se za tutulu nadmeću u Češkoj, a fudbaleri u Hrvatskoj gde tek počinje nokaut faza pa ćemo tek da vidimo da li će biti potrebe da se pravilo primeni.

Nemice su promašile svoja prva tri šuta, ali su na kraju pobedile Norvežanke i plasirale se u finale. Rezultat penal serije bio je 3:2.