EP U21: Prokletstvo bele tačke se nastavlja za Engleze

EURO 27. jun 201720:44 > 20:59
Podeli:
Adam Nurkiewicz/Getty Images

Nemačka je prvi finalista Evrpskog prvenstva za igrače do 21 godine, pošto je u polufinalu bila bolja od Engleske posle izvođenja penala. Posle 120 minuta bilo je 2:2, a u penal seriji 4:3 za mlade Pancere.

Nemci su poveli u 35. minutu preko vedete RB Lajpciga Davija Selkea. Ipak, Gordi Albion se nije predao i uspeo je da dođe do potpunog preokreta. Prvo je igrač Lestera Demarej Grej u 41. minutu doneo izjednačenje, a u 50. minutu je Tejmi Ebraham doveo Engleze u vođstvo. Delovalo je da su izabranici Ejdija Butrojda na pragu revanša za poraz u finalu ovog takmičenja 2009. protiv jednog od najljućih rivala, ali je u 70. minutu Feliks Platt doneo novo izjednačenje.

Do isteka 90. minuta nije bilo golova, kao i u dodatnih 30 minuta, pa se pristupilo izvođenju penala. Posle uspešnih udaraca u prvoj seriji i jedni i drugi su promašili penale u drugoj. Zatim su u naredne dve izvođači bili uspešni. U petoj seriji Nadim Amiri je pogodio za Nemce, a Nejtan Redmond je promašio penal za Engleze, čime je još jednom potvrđeno da engleski nacionalni timovi jednostavno ne mogu da dobiju na penale. U prethodnih 20 godina to su uspeli samo mladi reprezentativci 2009. u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Švedske, dok su seniori poslednji put to uspeli na Evropskom prvenstvu 1996. protiv Španije.

Reprezentaciji jedinstvene Nemačke do 21 godine ovo je tek drugi plasman u finale kontinentalnog šampionata, a 2009. su osvojili trofej protiv, upravo Engleske. Ovog puta će igrati protiv pobednika meča Španija – Italija.