EP 2024: Nemačka u prednosti u odnosu na Tursku?

EURO 21. sep. 201817:02 > 17:04
Podeli:
Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Evropska fudbalska unija izrazila je u petak zabrinutost zbog nepoštovanja ljudskih prava u Turskoj koja je kandidat za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine.

U toku sledeće sedmice UEFA će objaviti ko će biti domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine, a pored Turske kandidovala se i Nemačka.

UEFA je u petak izrazila zabrinutost zbog represivne politike režima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao i nedostatku predloga u kandidaturi koji bi trebalo da pokažu način na koji će biti zaštićena ljudska prava.

Izvršni komitet UEFA glasaće o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. u četvrtak, a isti taj odbor koji je Turskoj dodelio organizaciju finala Lige šampiona 2020. godine sada izražava zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava.

„Nedostatak akcionog plana u vezi sa ljudskim pravima je stvar za zabrinutost“, saopšteno je iz UEFA.

Istovremeno, to će pokušati da iskoristi Nemačka koja dosta pažnje u kampanji za organizaciju EP upravo polaže na političku situaciju u Turskoj, a iz UEFA kažu da su zadovoljni kandidaturom ove zemlje.

„Kandidatura Fudbalskog saveza Nemačke je kvalitetna i ispunjava sva očekivanja kada je reč o političkim pitanjima, društvenoj odgovornosti, održivosti i ljudskim pravima“, stoji u izveštaju.

Dodatni problem za Tursku je i ograničeno reklamiranje alkoholnih proizvoda što bi moglo da dovede do konflikta UEFA sa sponzorom – kompanijom koja proizvodi pivo i ima pravo reklamiranja i točenja alkohola na mečevima.