Alvares prekinuo novi veliki post Andore

EURO 12. okt. 20191:39 > 1:51
Podeli:
Phil Cole/Getty Images

Fudbalska reprezentacija Andore dugo je čekala na pobedu, ali pod vođstvom selektora Kolda Alvaresa ne samo da je prekinut i taj niz u prijateljskom meču, već je u kvalifikacijama za EURO 2020. protiv Moldavije prekinut i u kvalifikacionim mečevima za kontinentalnu smotru.

Povezano

Pre dve godine protiv San Marina u prijateljskom meču Andora je prekinula niz od 12 godina bez pobede. To je dočekano kao velika vest, ali ona polako odlazi u istoriju, pošto je ova malena država koja se nalazi u Pirinejima između Francuske i Španije, zabeležila konačno trijumf i u mečevima evropskih kvalifikacija. Savladana je Moldavija minimalnim rezultatom. Tom pobedom, kojom se Andora izjednačila na pretposlednjem mestu Grupe H upravo sa Moldavijom, prekinuta je crna serija od čak 21 godine bez pobede u evropskim kvalifikacijama. Poslednja, od do tada tek dve pobede u kvalifikacijama za kontinentalnu smotru, zabeležena je zanimljivo, protiv još jedne reprezentacije iz bivšeg SSSR Jermenije.

Zajedničko za ova dva, za Andoru velika rezultata, u tako kratkom periodu je selektor Koldo Alvares. Radi se o domaćem treneru, kome je ovo prvi samostalni posao, što i nije tako čest slučaj. On je prvi domaći trener na čelu nacionalnog tima još od 1996. kada je selektorsku funkciju obavljao Isidre Kodina, koji je bio ujedno i prvi glavnokomandujući Andore od kada je primljena u FIFA i UEFA. Alvares je rođeni Baskijac, a na mestu selektora nalazi se od 2010. a može se već sada reći da je najuspešniji selektor Andore. Pored pobede nad Moldavijom zabeležena je i prva pobeda posle dugo vremena u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, protiv Mađarske. Time je zasenio i čoveka koga je nasledio, Španca Rodriga koji je vodio 10 godina nacionalni tim.

Upravo je Koldo kao golman bio produžena ruka Rodriga, pošto su im se poklopile reprezentativne karijere. Tačnije, Koldo je branio za reprezentaciju od 1998. sve dok se Rodrigo nije povukao. Izgleda da je pokupio njegov pelcer i još malo ga oplemenio.