Vornok: Bugari treba da budu izbačeni iz kvalifikacija

EURO 16. okt 201920:33 > 20:36
Podeli:
Catherine Ivill/Getty Images

Menadžer Kardif Sitija Nil Vornok rekao je da Bugarska treba da bude oštro kažnjena zbog ponašanja svojih navijača na utakmici sa Engleskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Bugarski navijači su vređali tamnopute engleske fudbalere na utakmici dva tima u Sofiji, a 70-godišnji stručnjak je istakao da oni ne zaslužuju da gledaju fudbal. Međutim, Vornok naglašava da je rasizam i dalje problem britanskog fudbala uprkos napretku koji je na tom polju napravljen poslednjih godina.

Povezano

Nemojte pogrešno da me razumete, ni mi nismo nevini. Daleko je od toga, a smatram i da ne radimo dovoljno. Mislim da smo napravili korak napred u poslednjih deset godina, ali nas mnogo toga još čeka i moramo da imamo oštrije kazne“, naglasio je Vornok.

Od pobede Engleske 6:0, bugarska policija je identifikovala 15 navijača za koje sumnjaju da su odgovorni za vređanje na rasnoj osnovi, a šestorica su uhapšena.

Prvi čovek Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin rekao je da fudbal treba da vodi rat protiv rasizma, ali Vornok veruje da je UEFA ta koja mora da pošalje jasnu poruku.

Bugari su planirali to, ovo nije bio izuzetak, već je dobro isplanirano. Čuo sam da je predsednik tražio od Fudbalskog saveza Bugarske da podnese ostavku, ali ne treba samo to, treba ih izbaciti iz takmičenja. Nema svrhe kazniti ih, oni ne zaslužuju da gledaju fudbal i ako bugarska policija ne može da nadgleda sopstvenu publiku, neka ih UEFA disciplinuje i to je jedni način. Treba ih izbaciti iz takmičenja“, rekao je Vornok.