Vešović: Ovo nije katastrofa nego realnost

EURO 17. nov. 201917:36 > 17:39
Podeli:
FSCG

Fudbaleri Crna Gore posle veoma dobro odrađenih kvalifikacija za Mundijal, verovali su da mogu da se upuste u borbu za plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji.

Kvalifikacije za šampiona Evrope su uz mnogo turbulencije, završene bez ostvarene pobede uz debakl protiv Engleza za kraj. Do kraja godine ostala je još jedna utakmica i to prijateljska protiv Belorusije koja je na programu u utorak 19. novembra. Pitanje koje lebdi u vazduju je kako dalje.

Seniori su ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo, a bez šampionata Evrope su ostale generacije U21, U19 i U17.

Mislim da bi trebalo da prestanemo sa iluzijama i varanjem da u startu krećemo da napadamo nešto što nam nije ni blizu, što nije ni lako, ni jednostavno ostvariti. Moramo da se spustimo na zemlju, a ovaj poraz i kompletan ciklus kvalifikacija nas je spustio na zemlju. Mogli smo da se predstavimo u boljem izdanju, ali…” rekao je Marko Vešović i nastavio:

Mnogo okolnosti utiče na ono što se prezentuje na terenu. Ni jednu utakmicu od početka kvalifikacija za Mundijal, preko Lige nacija, zaključno sa Engleskom, nismo odigrali u kompletnom sastavu. Pored toga, većina momaka nema veliku minutažu u svojim klubovima. U periodu koji sledi, moramo da se trudimo da napravimo makar mali korak napred, koji će nas voditi ka konstantnijim izdanjima. Mislim da bi to trebalo da shvatimo i mi igrači, ali i javnost, koja brzo upadne u stanje euforije, a zatim sve posmatra kao katastrofu. Ovo nije katastrofa, ovo je realnost. Moramo to da prihvatimo i da pokušamo da u period koji sledi budemo bolji u svakom smislu”.

Dugodišnji reprezentativac Crne Gore i igrač Legije iz Vrašave, smatra da se turbulencije tokom juna meseca, koje su se dogodile uoči duela sa selekcijom FS Kosova, dosta uticale na konačan epilog i izdanje Crne Gore u kvalifikacijama za šampionat Evrope.

Bilo bi sigurno sve drugačije da smo uzeli tri boda u Bugarskoj, da smo junske mečeve završili na bolji način, što je i moglo da se dogodi, da je situacija bila normalna. Sve bi bilo drugačije, atmosfera bi bila drugačija, navijači bi bili tu. Međutim, to ne može da bude opravdanje, naša odgovornost je maksimalna. Nemamo ništa od kukanja i plakanja, moramo da zaboravimo, ali i da naučimo iz svega što se dogodilo i da krenemo napred”, poručio je Vešović.

Reprezentacija Crne Gore poslednju utakmicu u ovoj godini igra 19. novembra protiv Belorusije. U pitanju je prijateljski meč. Izvršni odbor FSCG zaseda krajem godine, a odluke koje treba doneti biće jako komplikovane i teške, jer pored seniorske, plasman na Evropsko prvenstvo nisu izborili ni mlada reprezentacija, ni fudbaleri do 19 godina, a samo teoretske šanse imaju momci do 17 godina.