UEFA: Lige po planu, 3 opcije za meč Norveška – Srbija

EURO 21. apr 202016:42 > 16:45
Podeli:
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Predstavnici Evropske fudbalske federacije (UEFA) u utorak su održali još jedan sastanak sa generalnim sekretarima asocijacije i ponovljena je žalja da se sezona 2019/20 završi u postojećem formatu.

Takođe, predloženi su i konkretna rešenja kada je u pitanju završnica kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo.

Sastanak je protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi. UEFA prati razvoj situacije sa virusom i svi Savezi su dobili preporuku da se nacionalna takmičenja završe u postojećim formatima. Ukoliko to nije moguće, formati se mogu menjati u skladu sa okolnostima, ali se ide ka tome da se okončaju i prvenstva i kup takmičenja u svim raspoloživim terminima,“ izjavio je za sajt FSS generalni sekretar organizacije Jovan Šurbatović.

Što se tiče baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, moguća su tri scenarija za odigravanje polifinalnih i finalnih utakmica: septembar i oktobar, oktobar i novembar i obe utakmice u novembru.

„Učesnici baraža bi trebalo da pošalju stvoj stav u UEFA koja će konačnu odluku o terminima baraža doneti 27. maja na sednici Izvršnog odbora. Mi ćemo narednih dana u dogovoru sa sportskim sektorom i selektorom izaći sa konkretnim predlogom koji ćemo potom dostaviti UEFA.

Rival Srbije je selekcija Norveške, a pobednik tog meča u finalu će se sastati sa Škotskom ili Izraelom.

Razgovarano je i o završetku evropskih klupskih takmičenja, pa se očekuje da se Liga šampiona i Liga Evrope nastave u avgustu. Predloženi termini za završnicu su 27. (finale LE) i 29. avgust (finale LŠ).

Važno je još istaći da su rokovi klubovima za licenciranje pomereni za mesec dana, dakle do 30. juna,“ ističe Šurbatović.