Istorijat sa Škotima: Teško, ali bolji kada je bitno

EURO 9. okt. 202018:25
Podeli:
Simon Bruty/Allsport/Getty Images

Poslednja stepenica na putu ka učešću na kontinentalnoj smotri, prvi put posle više od dvecenije, za reprezentaciju Srbije je Škotska. Nekada velika, a danas ne toliko uspešna reprezentacija.

Škotska na velikim takmičenjima nije učestvovala još od 1998. i Svetskog prvenstva u Francuskoj. Tada, kao i na svim velikim smotrama na kojima je učestvovala, nije uspela da prođe grupnu fazu. Sa te strane, Škotska se ne može nazvati velikom reprezentacijom.

Ali zbog velike tradicije i mnoštva velikih igrača koji su nosili tamno plavi dres nacionalnog tima, ne može se reći da je u pitanju fudbalski liliputanac. To je mogla da se uveri reprezentacija Srbije (nekada Jugoslavije) kroz istoriju. Krajnji bilans između dve reprezentacije koje će se u novembru boriti za plasman na EURO je 10 utakmica, po dve pobede obe ekipe i šest nerešenih ishoda.

Povezano

Da Škotska nije ležala našoj reprezentaciji možda se najbolje vidi u tome da je prva pobeda ostvarena tek 1989. u osmom međusobnom okršaju, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Italiji. Tada je u Zagrebu Jugoslavija golovima Kataneca, Vujovića i autogolom Gilespija, bila uspešnija 3:1. Obe reprezentacije su otišle na Mondijal, Jugoslavija kao prva u grupi. Zanimljivo, u tom kvalifikacionom ciklusu rival Plavima bila je i Norveška, koju su sadašnji Orlovi eliminisali na putu ka EURO.

Od raspada velike države dve reprezentacije se nisu mnogo puta sastajale. Tačnije, u još samo jednom ciklusu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. Ni jedni ni drugi se nisu plasirali u Brazil, ali uspešnija je bila Srbija, koja je posle 0:0 u Glazgovu pobedila u Novom Sadu 2:0, a oba gola postigao je Filip Đuričić, koga je Ljubiša Tumbaković vratio u ovom ciklusu u nacionalni tim i koji će i u novembru biti jedna od glavnih karika nacionalnog tima.

Škoti su slavili samo u prijateljskim mečevima, ali najveću neprijatnost Plavima su naneli na Hempden Parku 1984. kada su slavili 6:1, a jedini gol za Jugoslaviju postigao je Fadilj Vokri. Na velikim takmičenjima dve reprezentacije su se sastajale dva puta, oba na svetskim prvenstvima. I oba puta je bilo nerešeno 1958. i 1974. ali oba puta je Jugoslavija nastavila takmičenje a Škotska nije. Sada remi nije opcija. Igraće se dok neko ne pobedi. A to je u mečevima koji su nešto značili, i pored dosta muka, ipak bila reprezentacija Srbije.