Krivokapić za SK: Dajks pre Grifitsa protiv Srbije

EURO 4. nov. 202012:00 > 11:33
Podeli:
Allsport UK

Povratak Seltikovog napadača Lija Grifitsa u nacionalni tim Škotske – glavni utisak sa jučerašnje konferencije selektora Stiva Klarka, koji je objavio imena kandidata za predstojeće utakmice sa Srbijom (finale evropskog baraža), Slovačkom i Izraelom (Liga nacija).

O Grifitsu i ne samo o njemu za Sport Klub govori Miodrag Krivokapić, bivši istaknuti prvotimac Crvene zvezde, uspešni internacionalac u Škotskoj, deceniju angažovan na dužnosti trenera u Seltikovoj akademiji fudbala…

„Grifits nema ni brzinu, ni visinu, ali ima ono nešto, kako mi umemo da kažemo. Levonog, zna da igra, lucidan…I, što je najbitnije, poseduje neverovatan osećaj za gol. Fizička spremnost? Večiti problem. U lošem stanju tela pojavio se i uoči letošnjih priprema Seltika, neko vreme je odvojeno trenirao, vratio se, tu je, vrzma se oko najbolje jedanaestorice, u prošlom kolu zaigrao je u finišu protiv Aberdina, postigao lep gol. Da li će početi duel sa Srbijom? Sumnjam. Štaviše, uveren sam da će šansu vrebati sa klupe za rezerve, mada je selektor Klark naglasio da bi Grifits trebalo da bude od velike koristi u svim novembarskim mečevima reprezentacije“, jasan je Krivokapić.

Dajks je neprikosnoven u napadu?

„U prednosti nad Grifitsom“.

Povezano

Klark reče i kako je na slatkim mukama koga da pošalje na teren, pritom nije mislio samo na napadače, već i na ostale linije?

„U igri je petnaestak momaka, ostali, objektivno, ne mogu da se nadaju minutaži. Idemo redom. Gordon konkuriše Maršalu za mesto na gol crti. Obojica su iskusni, pouzdani čuvari mreže, Maršal je delovao ubedljivo na poslednjim utakmicama reprezentacije i zaista ne postoji ni najmanji razlog da dođe do smene golmana. Trojka ispred Maršala…Izvesni su Mektomini i Galaher, treći defanzivac se traži…Tirni, Kuper ili Mekena? Verovatno, Mekena. Desni bek, krilo, O Donel, s kojim je selektor sarađivao u Kilmarnoku, na levoj strani kapiten, neizostavni Robertson, prvotimac Liverpula. Što se veze tiče: Džek, Mekregor i Mekgin. Dok Džek obavlja takozvane prljave poslove, Mekregor i Mekgin uživaju u fudbalu, vole da igraju, ulaze u šanse…Ko je sledeći? Pošto se pretpostavlja da će – iako je samo jedna baraž utakmica u pitanju – škotska reprezentacija više pažnje posvetiti defanzivi, izvodi se logičan zaključak da za takav stil, kad je potrebno izaći iz odbrane, nema pametnijeg rešenja od omalenog, eksplozivnog, brzonogog Frejzera, koji sve duge lopte može da isprati. Za kraj, ranije pomenuti Dajks. I, sad sve da spojimo: Maršal, O Donel, Mektomini, Galaher, Mekena, Robertson, Džek, Mekregor, Mekgin, Frejzer, Dajks. Sastav Škotske za 12. novembar. Da li sam negde pogrešio? Moguće. Videćemo…“

Ni jedan od igrača – Armstrong, Kristi, Tirni – koji su zbog korone propustili prethodnu reprezentativnu akciju u oktobru, ne nalazi se u gro planu?

Takva je moja procena“.

Kako procenjujete vrednosti škotske reprezentacije?

„Srednji red je najjače oružje, respekt i prema ostalim delovma ekipe, ali…“

Niste završili?

Sad ću, znam šta vas zanima, ono što sam mislio u oktobru, mislim i u novembru, Srbija je kvalitetnija i bliža odlasku na Prvenstvo Evrope“, zaključio je Miodrag Krivokapić za Sport Klub.