EURO 2024: Nekad Savićević i Mijatović danas Jovetić i Savić

Crna Gora Montenegro's Stevan Jovetic celebrates scoring their fourth goal with teammates World Cup Qualifiers Europe - Group G - Montenegro v Gibraltar
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Srpski i crnogorski fudbaleri ne tako davno zajedno su se takmičili na međunarodnoj sceni, ovog puta biće direktni rivali.

Povezane vesti

Crnogorska reprezentacija je jedna od najmlađih na međunarodnoj sceni. Samostalno se takmiči od 2007. godine. Zanimljivo je da je prvi zvaničan meč odigrala marta 2007. protiv Mađara, sa kojima će se sad boriti za plasman na EURO 2024.

Nikad nisu učestvovali na nekom velikom takmičenju, iako su po pojedinačnom kvalitetu igrača svakako konkurentni i sposobni za tako nešto u budućnosti.

Nisu se proslavili u prethodnim kvalifikacijama za EURO 2020. Osvojili su poslednje mesto u svojoj grupi (Engleska, Češka, Kosovo*, Bugarska) bez ijedne pobede na osam utakmica, sa samo tri osvojena boda i gol razlikom -19.

Giuseppe Bellini/Getty Images (Stevan Joveitć)

Najveće ime u sadašnjoj selekciji svakako je Stevan Jovetić. Nekadašnji fudbaler Partizana danas je kapiten i sa 31 godinom jedan od najiskusnijih igrača u crnogorskoj reprezentaciji. Trenutno je član berlinske Herte.

Veliki je broj aktuelnih crnogorskih reprezentativaca koji su poput Jovetića nekad igrali za Partizan, Crvenu zvezdu ili neki drugi klub iz Srbije: Stefan Savić, Uroš Đurđević, Marko Vešović, Adam Marušić, Marko Simić, Marko Janković, Aleksandar Šćekić, Vukan Savićević, Nikola Krstović, Nebojša Kosović, Marko Rakonjac

Ili još uvek igraju… Igor Vujačić (Partizan), Nikola Vujnović i Miloš Milović (Voždovac), Lazar Carević (Vojvodina)…

Guliverimage (Dragan Stojković i Dejan Savićević)

Naravno, ne treba se vraćati u daleku prošlost, mnogi pamte kada su crnogorski asovi poput Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića bili udarne igle nacionalnog tima Jugoslavije.

Dejan Savićević je danas predsednik FS Crne Gore.

Selektor je Miodrag Radulović (54), nekadašnji fudbaler Hajduka iz Kule i Zemuna, kasnije trener u mlađim selekcijama Srbije i Crne Gore. Na kormulu Đetića je od 2020. godine.

Pre njega selektori su bili dobro poznati stručnjaci i bivši asovi iz regiona Zoran Filipović, Zlatko Kranjčar, Branko Brnović, Ljubiša Tumbaković, Faruk Hadžibegić.

Crnogorci su u upravo završenim kvalifikacijama za UEFA Ligu nacija osvojili treće mesto u grupi sa Bosnom i Hercegovinom, Finskom i Rumunijom.

SofaScore
Komentari

Vaš komentar